EPA-EFE

Odluka slovenačkih vlasti, prema kojim će od sutra svi strani državljani, pa čak i oni u tranzitu, morati da imaju PCR test, HAG antigen test, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su u proteklih ne više od 180 dana preboleli Covid-19, veliki je udar ne samo na prevoznike, već i na bh. državljane koji su u zemljama zapadne Evrope, a planiraju da dođu u BiH.

To je za “Nezavisne novine” rekao Dejan Mijić, predsednik Udruženja za međunarodni transport putnika BiH, koji naglašava da bi bh. institucije, zbog ove odluke, što pre trebalo da reaguju, i upute protestnu notu.

– Ogroman problem je to što se takva odluka odnosi i na tranzit, pa ljudi koji idu za neku drugu državu EU, a prolaze kroz Sloveniju, moraju da ispune jedan od tih uslova. Takva odluka Slovenije u suprotnosti je sa konvencijama o slobodi kretanja, ali i Smernicama Evropske unije o zelenim koridorima – naglasio je Mijić.

Prema njegovim rečima, u velikom problemu su i bh. državljani koji žive i rade u zapadnoevropskim zemljama poput Nemačke i Austrije, gde su testovi jako skupi.

I Spoljnotrgovinska komora BiH je od institucija u Bosni Hercegovini tražila hitno reagovanje prema Vladi Slovenije zbog nove Odluke o uslovima ulaska stranih državljana, koja se primenjuje od sutra, 15. jula.

Tom odlukom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prevoz putnika i prevoz roba, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati PCR test, HAG antigen test, dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboleli Covid-19.

“Ovako definisani uslovi ozbiljno će ugroziti privredu BiH koja ne samo da je orijentisana na uvoz ili izvoz roba u Sloveniju, nego i privredu čije robe moraju tranzitirati kroz Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz/za zemlje zapadne Evrope”, navodi se u Inicijativi za žurno reagovanje i delovanje prema Vladi Slovenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here