Nedavno je Australijski biro za statistiku (ABS) objavio kvartalni indeks cena zarada. Prema oceni ekonomista, rast plata je izuzetno spor da bi se održao korak s rastućim troškovima života.

Naime, najnoviji podaci o platama u Australiji označeni su kao “užasan rezultat“ koji signalizira potrebu za intervencijom vlade, pošto su brojke bile ispod inflacije.

Podaci pokazuju da su plate porasle za 0,7 odsto u martovskom kvartalu i 2,4 odsto u toku godine, ali nisu uspele da održe korak sa inflacijom koja je iznosila 5,1 odsto tokom godine do marta.

I dok su zarade u privatnom sektoru porasle za 0,7 odsto, u javnom su otišle gore za 0,6 odsto, navodi ABS.

Direktor tržišta rada i fiskalne politike u Centru za budući rad Australijskog instituta, Greg Džeriko, opisao je ove podatke kao “užasan rezultat za radnike“.

– Najnoviji podaci pokazuju da su realne plate u poslednjih 12 meseci pale za 2,5 odsto. Ovaj užasan rezultat pokazuje da plate ne samo da ne vrše pritisak na inflaciju, već i činjenicu da radnici ne vide koje su to prednosti smanjenja procenta nezaposlenosti – istakao je Džeriko.

Ne samo to, već su plate, prema njegovim rečima, ispod iznosa na kojem su bila tokom prethodnih izbor, odnosno da se suštinski ne razlikuju od plata zabeleženih na izborima septembra 2013.

Viši ekonomista Australijskog instituta, Met Grudnof, smatra da podaci o indeksu cena plata predstavljaju “najgori pad u ovom veku“.

– Poslednje izdanje Indeksa cena zarada pokazuje da su u poslednjih 12 meseci realne plate pale za 2,5 odsto. Ovo predstavlja najveće “uništenje“ realnih zarada u Australiji od kada se vodi evidencija – naglasio je Grundof.

Prema njegovim rečima, ukoliko se posmatraju iznosi na godišnjem nivou i ako se uvrsti prognoza procene budžeta za sledeću godinu, vidi se nezabeležen pad realnih zarada od 2021. do 2022, za koje se očekuje da zabeleži pad od 3,5 odsto.

Prošle nedelje, lider Laburista Entoni Albaneze, a sada pobednik saveznih izbora, rekao je da “nije iznenađen ovim ciframa“.

Prema njegovim rečima, to je bio neizbežan, krajnji rezultat decenijskih rezova, lošeg upravljanja, zanemarivanja i postupanja vlade “koja je samo usredsređena na sebe“.

ABS je saopštio da je godišnji rast plata porastao u poslednjih pet kvartala, sa niskih 1,4 odsto u decembarskom kvartalu 2020.

Kvartalni indeks, koji meri promene u platama i zaradama tokom vremenskog perioda, nije pod uticajem promena kvaliteta ili kvantiteta obavljenog posla.

Glavna svrha Indeksa cena plata je da izmeri efekat inflacije na plate i dnevnice, i predstavlja ključni ekonomski indikator koji se koristi prilikom procene monetarne politike.

Otkako je Banka državnih rezervi (RBA) podigla zvaničnu stopu gotovine na 0,35 odsto sa rekordno niskih 0,1 odsto u maju, inflacija u odnosu na rast plata bila je ključna tema tokom predizborne kampanje.

Ostaje da se vidi kako će se ovo pitanje rešiti nakon izbora.

(Ne)realna slika 

Blagajnik Džoš Fridenberg rekao je u aprilu da je stopa nezaposlenosti u Australiji ostala niska na četiri odsto. Međutim, laburisti su bili mišljenja da stopa nezaposlenosti ne daje potpun pregled situacije i da bi realne zarade trebalo da budu u fokusu.

Osim toga, Grudnof je tokom aprila rekao da je, iako je zaposlenost blago porasla, ukupan broj radnih sati je pao, te da je nezaposlenost nastavila da ostaje znatno veća od zaposlenosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here