youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal
Direktor policije Vladimir Rebić

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je za RTS da je alkohol jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća. Kaže da policija pojačava kontrolu alko-testovima i da bi neslavnu statistiku trebalo da popravi otvaranje puta Obrenovac-Čačak.

Gotovo da nije bilo dana u junu, u julu, a ni u avgustu da nije bilo poginulih na srpskim putevima – 54 u junu, 63 u julu.

Direktor policije Vladimir Rebić ističe da zabrinjava to što je samo za jedan dan izgubljeno pet života, kao što se juče desilo na Ibarskoj magistrali.

– Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi – rekao je Rebić za RTS.

Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, a najpovoljnija 2014. kada je poginulo 140 ljudi.

– U ovom trenututku mi smo oko brojke 120, i ova godina će biti nepovoljnija u odnosu na tu 2014. Naša je procena da će tu biti između 170 i 180 žrtava, što je prosek zadnjih deset godina – rekao je Rebić.

U tom smislu, preduzeto je više mera – od uvođena kontrole prosečne brzine, alko-testa, vezivanja pojasa, zabrane upotrebe mobilnih telefona u vožnji…

Rebić je podsetio da je izmenjen Zakon o bezbednosti sabraćaja i ukazao da policija napiše oko milion kazni godišnje.

Navodi da je ljudski faktor primaran uzrok saobraćajnih nesreća, a da su razlozi višestruki, posebno ako se vozi pod dejstvom alkohola.

Da bi se to sprečilo, Rebić kaže da preduzeto niz zakonskih rešenja, a i više mera na samom  terenu što druge zemlje nemaju.

– Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu maksimala kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novačna kazna od 120 do 140 hiljada dinara – kaže Rebić.

I pore svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravaju vozilom u takvom stanju.

Navodi da će se otvaranjem auto-puta od Obrenovca do Ljiga stanje poboljšati i da će se smanjiti gužve na Ibarskoj magistrali.

– Na graničnim prelazima promet robe i putnika u 2018. godine je bio oko 72 miliona prelaza državne granice. Mađari i Hrvati imaju standarde koje prepisuje EU, a iako je Srbija povećala broj traka, gužve su neminovne. U saradnju sa AMSS-om imamo sistem kamera da se vozači uvere u stanje na putevima i sa ‘Putevim Srbije’ na portalima obaveštavamo javnost o situaciji na putevima – kaže Rebić.

1 COMMENT

  1. Razumem vase pravdanje o radu policije, jer na desavanja u Sbiji gledate ocima Aleksandra Vucica. Sidjite sa oblaka u realnost i zivot koji zivi ovaj narod. Letnji period i sezona godisnjih odmora zahtevaju pojacanu kontrolu svega ne samo alkotest. Ako mrdnete iz glavnoga grada ,koji svidelo se to vama ili ne i nije sva Srbija ,naici cete na gro nepravilnosti u sprovodjenju zakona o saobracaju. Svedoci smo da veliki broj ucesnika u saobracaju koji se sada \\\”vracaju\\\” u domovinu ,krsi zakon bez sankcija npr:
    – Voznja u papucama za plazu
    – Upotreba led pozicionog svetla koji se ne sankcionise jer zakon kaze da se koristi u voznji kratko -oboreno svetlo
    -Maloletni vozaci bez dozvole za upravljanje bilo da je motocikl ili automobil
    – Nocne trke motocikla koje niko ne sankcionise mozda u BGD-u ali ne i na lokalu
    Ima toga sijaset al ono sto je bitno je da su saobracajci vrlo malo prisut i da se vreme provodi u dezurani uz tv .
    Pokusajte da proceprkate po dubini ostavite se cuskanja povrsine .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here