M. S.

Sesilija Likona Debruner, Kolumbijka iz grada Kartagene, organizovala je sastanak migranata iz Čilea, Paragvaja, Bolivije, Perua, Kolumbije, Brazila i Španije i na taj sastanak pozvala našu Milku Kajganić da se predstavi svojim književnim stvaralaštvom.

Posle pozdrava i uvodnih reči na tečnom španskom jeziku, Milka je ispričala svoju životnu priču kako je i ona pre trideset godina bila migrant, da je radila kao novinar i kako je počela da piše knjige. Ukratko je ispričala sadržaj svojih knjiga.

Posebnu pažnju Latinoamerikanaca privukla je “Čitanka Korduna”. Sakupljala je Milka dvadeset godina jezik naroda Korduna, stavila to u knjigu sa kordunaškim pesmama, pričama, anegdotama i receptima kordunaške kuhinje. Domaćini su brzo prepoznali jela poput cicvare i pasulja na kordunaški način. Recepti su prepisani i odmah odleteli put Anda putem mobilnih telefona.

Druženje će se nastaviti i u decembru kada je dogovoren susret na kojem će biti prezentovano bar jedno nacionalno jelo ovih stranaca koje su rat, beda i siromaštvo doveli u ovo podneblje Alpa.