Reči ”genocid” nema u rezoluciji o Srebrenici

0

Sagovornik lista ”Blic” navodi da je nacrt teksta gotov, ali da se u rezoluciji neće spominjati presuda Međunarodnog suda pravde i reč ”genocid”, da bi tekst rezolucije podržalo što više poslanika u Skupštini Srbije, a ne samo predviđenih 126.

 

 

"Izostavljanjem reči genocid rezolucija postaje prihvatljiva za SNS i SPS, ali ne i za LDP", kaže sagovornik upućen u pregovore o tekstu rezolucije.

 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže, kako piše ”Blic”, da se "pisanje privodi kraju i da će mediji biti obavešteni kada tekst uđe u skupštinsku proceduru".

 

U vladajućoj koaliciji očekuju da će kada tekst bude spreman biti prekinuto redovno zasedanje parlamenta i da će biti zakazana vanredna sednica na kojoj bi se raspravljalo o Srebrenici.

Lider SNS Tomislav Nikolić je naveo da misli da se rezolucija piše u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, a da je tekst rezolucije osetljiva stvar oko koje je potrebno pronaći kompromis.

 

Da će predsednica Skupštine ove nedelje zakazati konsultacije šefova poslaničkih grupa na kome će biti reči o nacrtu rezolucije o Srebrenici, izjavila je Agenciji Srna Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

 

Ona je rekla da bi na sastanku šefova poslaničkih grupa tek trebalo da se razgovara o elementima nacrta rezolucije.

 

Branko Ružić, šef poslaničke grupe jedne od stranaka vladajuće koalicije – Socijalističke partije Srbije, rekao je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici reakcija na legitimnu inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića i ocenio da će to "inicirati takve tendencije i u drugim državama u regionu".

 

On je istakao da su u SPS, kada se govori o tome da li uvrstiti reč genocid ili ne u tekst rezolucije, "spremni na razgovore i na kompromise", ali da smatraju da je mnogo važnija politička osuda zločina, nego davanje pravne definicije nivoa zločina. Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije tvrde da do sada nisu videli nijedan nacrt rezolucije o Srebrenici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here