D. Pašić
Praznik za oči: Devojčice u nošnjama

U parohiji Svetog Visariona Ispovednika u Kufštajnu uveliko traju pripreme za proslavu školske slave Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Za razliku od prethodne dve godine kada zbog mera protiv korone nisu bili u mogućnosti da ovu svetkovinu proslave u sali, ove godine konačno će biti prostora da priredba bude skoro kao pre pandemije.

Predviđeno je da u nedelju 30. januara, posle liturgije, deca održe priredbu u kojoj će biti predstave, recitacije i skečevi. Kako je najavljeno, neće izostati ni folklor, ali će folklorni nastupi biti emitovani preko video-bima kako bi se izbegla veća gužva. Mališane očekuju i svetosavski paketići koji su ove godine stigli iz Beograda. Familija Glavić iz Kufštajna kumuje i ovogodišnjoj proslavi isto kao što je bilo pre godinu dana.

Mali čuvari tradicije

Podsetimo, prethodne dve godine zbog pandemije Sveti Sava je u Kufštaju obeležavan znatno skromnije. Mališani su učestvovali u obeležavanju velikog praznika, ali je program prenošen putem video-linka. U njemu je učestvovalo 40 polaznika iz Pravoslavne radionice, odnosno škole srpskog jezika i folklora, koja već nekoliko godina radi pri našoj crkvi u Kufštajnu, a bili su tu i mališani iz sprskog kluba “Petar Kočić” iz obližnjeg Figena.

Za uspomenu