M. Stanković
Svi učesnici programa sa kumovima slave, protom Marinkom i Biljanom Dabić

Posle dvogodišnje pauze, koja je izazvana epidemiološkim merama primenjenim u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, u hramu Svetog Georgija u Osnabriku ponovo je uspostavljen uobičajeni verski život, a na dan Svetog Save su se, po divnom običaju, okupili đaci da uskliknu svetitelju.

Đaci, polaznici nastave veronauke i nastave srpskog jezika, su najpre zajedno sa roditeljima prisustvovali večernjem bogosluženju u hramu koje je služio protojerej stavrofor Marinko Rajak, a zatim su svi prisutni prešli u crkveni dom posvećen knezu Lazaru da pesmom i recitacijama oduže dug svom prvom srpskom učitelju, Svetom Savi.

Svečanost je počela pozdravnim govorom prote Marinka, a onda je otpevana himna “Bože pravde”. Đaci, njih 21, su nastupali recitujući sa velikim uzbuđenjem dobro naučene stihove. Salom su odjekivali aplauzi podrške i nagrade.

– Za većinu mališana ovo je bio prvi nastup, čak bih rekla za 90% učesnika – objasnila nam je Biljana Dabić koja organizuje nastavu veronauke, koja je pripremila i vodila ovaj program i hrabrila svakog malog učesnika.

Najmlađi učesnici programa su bili predškolci Milan Skadrić (5) i Vuk Savić (5), a Teodora Dabić (14) je bila najstarija učesnica.

Na kraju programa se zaorila “Svetosavska himna” koju su pevali svi prisutni predvođeni protom Marinkom.

Vuk Savić, Emilijan i Milan Skadrić

Kumovi iz Fersmolda

Ovogodišnji kumovi slave, porodica Mrdović iz obližnjeg gradića Fersmolda, su s pažnjom pratili program. Njima je pripala čast da svim učesnicima podele paketiće koje je pripremila Crkvena opština Osnabrik.