Katarina Mihajlović
Film „Oluja“

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Miloš Radunović koji je govori o filmu “Oluja”. 

Radunović je rekao da je rad na “Oluji” bio izazov i da je to “antiratni film”.

– Ko god pogleda taj film, ako bude imao želje za ratom onda nešto nije u redu sa njim –  naglasio je Radunović.

Prema njegovim rečima, snimanje je bilo izazovno, sa preko 100 dana, na mnogo lokacija, rađeno je u doba korone, a posebno naporni za ekipu su bili prizori kolona sa brojnim statistima, starim automobilima i traktorima.

Radunović je naglasio da se trudio da njegov film “ne bude propagandni pamflet nego da prikaže šta je doživeo jedan nesrećan narod”.

– Film je emotivan rolerkoster. Ima veliki raspon emocija unutar filma – naglasio je reditelj.

“Oluja” je rađena na osnovu istinitih svedočenja učesnika, a Radunović je pisao scenario na osnovu svedočenja preko 20 ljudi, koje je dramatizovao i spojio priče.

– Kad radite istinite teme osećate neku vrstu odgovornosti. Kad radite umetničku fikciju imate slobodu da radite šta hoćete – dodao je Radunović.

Prema njegovim rečima, Srbi iz Krajine su 1995. godine prošli kroz pakao dok nisu došli do Srbije.

– Kad čujete lične priče onda je baš teško. Ti ljudi ne vole da pričaju o tome. Teško im je. I to je bio proces da počnu da se otvaraju, pa kad krenu, baš se naslušate mnogo zla – rekao je sineasta.

Radunović očekuje da će u bioskopima na “Oluju” gledaoci plakati.

– Trudio sam se da napravim film o malom čoveku i njegovim mukama. U filmu apsolutno ne spominjem nikakvu politiku. Nisam spomenuo nijednog političara onog vremena. Nema (Franje) Tuđmana, Slobodana Miloševiča, (Milana) Martića… Pričamo o četiri nesrećne porodice –  naglasio je Radunović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here