SKC "Stevan Mokranjac"
Miris mamio posetioce: Strpljivo se čekalo na srpske specijalitete

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča je posle letnje pauze počeo prve aktivnosti i na najbolji način predstavio srpsku zajednicu na gradskoj fešti u Švehatu. Pred početak nove školske godine vlasti Švehata, predgrađa Beča, organizuju tradicionalnu gradsku feštu koja je svojevrsni festival kulture, hrane i pića.

Ove godine fešta je bila posebna, jer je odlučeno da se vrati u centar grada, u parkove i prostor dvorca Rotmile. Ta odluka se pokazala ispravnom, jer je fešta bila najposećenija do sada. Na ogromnom prostoru oko dvorca i u obližnjim parkovima bili su postavljene dve bine, na kojima su se tokom tri dana smenjivali poznati muzičari.

Bogata ponuda: Bilo je i kokica, šećerne vune i palačinki

SKC “Stevan Mokranjac” je nekoliko prethodnih godina bio redovan učesnik fešte u Švehatu, koja je bila manjeg formata. Ovaj put “Mokranjac” je dobio na raspolaganje ogroman štand, koji je bio i najposećeniji.

– Nastavili smo odličnu saradnju sa vlastima Švehata. Imali smo čast da se nađemo među 20 izlagača, i u okviru svog šatora predstavimo srpsku zajednicu i kulinarstvo. Na našem štandu je naravno, pored domaćeg roštilja, bilo i raznih drugih specijaliteta od palačinki, bakinog kolača, šećerne vune, preko kokica do raznih voćnih salata. Ali najveće interesovanje je bilo za naše ćevape i pljeskavice na roštilju, na koje se čekalo u dugim redovima – navodi Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca”.

Uvek uz Srbe: David Štokinger (peti sleva) sa članovima “Mokranjca”

On navodi da je na štandu radila ekipa sastavljena od igrača prvog folklornog ansambla i veterana.

– Za nas iz “Mokranjca” je ovo jedna dobra finansijska injekcija pred početak nove sezone, a dobili smo uveravanja da ćemo i narednih godina biti zastupljeni na glavnoj fešti Švehata. Moram istaći da smo pored gradonačelnice i njenih saradnika veliku podršku imali i od Davida Štokingera, našeg dugogodišnjeg prijatelje i prijatelja Srba u Austriji, lidera Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu – dodao je Božinović.

Na te reči Štokinger je odmah dodao:

– Nema prave gradske fešte u Švehatu bez pravog srpskog štanda.

Prihod sa štanda značajan za klupsku kasu

On je naglasio da je ovo bila najuspešnija gradska fešta, koja je organizovana povodom stogodišnjice grada.

– Bila je ogromna kulinarska ponuda udruženja i organizacija iz Švehata, kao što su Crveni krst, izviđači, vatrogasci i drugi, ali da je ključni element fešte zasigurno bio štand “Mokranjaca”.

Na tom štandu su nuđeni su odlični specijaliteti sa roštilja, sveže palačinke i rakija. Stalno je bio dug red, a na njemu su radili vredni članovi ovo bečkog društva. Mokranjac je sve odlično su organizovao – hvali Štokinger naš klub.

Jedna od ranijih proba mališana

Folkloraši na okupu

Posle dobro obavljenog posla u Švehatu “Mokranjac” se okreće početku nove sezone, koja predviđa obiman i zgusnut program aktivnosti. Pet folklornih grupa “Mokranjca” započeće rad od vikenda, a sav fokus je usmeren na pregrupisavanje ansambala.

– Letnju pauzu smo iskoristili za renoviranje naših prostorija po ideji umetničkog rukovodioca Milorada Runja. Malim korekcijama dobili smo još više korisnog prostora – navodi Božinović.

Festival veterana, pa Dečja smotra

Uveliko traju pripreme i već ima 15 prijavljenih ansambla za “Festival veterana” koji “Mokranjac” organizuje 8. oktobra u VHS Langenfeldgase. To je prvi festival folklora veterana u Beču u organizaciji “Mokranjca”, koji želi da bude dobar domaćin.

Zakazan je i tradicionalni seminar za umetničke rukovodice, koji će se održati od 21. do 23. oktobra, a predavači će biti dr Sanja Ranković, etnomuzikolog, Zvezdan Đurić, koreograf i Milan Martić, korepetitor.

U kalendaru “Mokranjca” je i celovečernji koncert sa gostima 12. novembra u dvorcu Perhtoldsdorf. Za 17 .decembar u istom dvorcu je zakazan i tradicionalni godišnji koncert.

– Pored ovih događaja očekuje nas i nekoliko gostovanja, kao i Dečja smotra folklora za koju je predviđeno da se održi 5. novembra u Beču, ali tačan datum biće određen 17. septembra na skupštini Austrijskog saveza srpskog folklora – najavljuje Božinović.

Upis novih članova

“Mokranjac” vrši upis novih članova svake večeri od 18 do 22 sata u svojim prostorima, a detaljne informacije mogu se dobiti na telefon 0699 11 43 52 71.

– Pozivamo sve zainteresovane da dovedu svoju decu u “Mokranjac” i da zajedno igramo, pevamo, nastupamo i putujemo, a ujedno i sačuvamo našu srpsku kulturu i tradiciju i na ovim prostorima – poručuje Božinović.