Poznata ekipa američkog fudbala „Vašington Redskins (crvenokošci)“, objavila je da će „detaljno preispitati nadimak svog tima“, dan pošto je kompanija „Fedeks“, koja je vlasnik manjinskog dela tima i na čijem stadionu se nalazi njihovo sedište, pozvala da ga promene.

Organizacija je saopštila da je nedavno „obavila početne razgovore“ sa ligom o imenu.

– Proces takođe dozvoljava timu da uzme u obzir ne samo ponosnu tradiciju i istoriju franšize, već i mišljenje naših bivših sportista, organizatora, sponzora, Nacionalne fudbalske lige i lokalne zajednice koju s ponosom predstavlja na terenu, ali i van njega – rekao je Den Snajder, vlasnik tima koji se odupirao svim ranijim apelima da promeni ime, prenosi Glas Amerike.

Komesar NFL lige Rodžer Gudel saoštio je da ceni Snajderovu spremnost da sasluša tuđa mišljenja.

– U proteklih nekoliko nedelja imali smo brojne razgovore sa Denom i podržavamo ovaj važan korak – saopštio je Gudel.

„Redskinsi“ igraju na stadionu „Fedeks Fild“, a gigant u svetu dostave, kompanija iz Memfisa, napisala je u saopštenju u četvrtak koje su preneli brojni mediji da je „prenela timu u Vašingtonu njen zahtev da promeni ime kluba“.

„Fedeks“ je kupio pravo na imenovanje stadiona u Lendoveru u Merilendu po ugovoru iz 1999, sklopljenom na 27 godina, u vrednosti od 205 miliona dolara, navodi VOA.

„Fedeks“ ima još jednu važnu vezu sa „Redskinsima“, pošto je osnivač i predsednik kompanije, Frederik Smit, vlasnik manjinskog dela vašingtonskog tima.

Ron Rivera, koma je ovo prva sezona na položaju glavnog trenera Vašingtona, rekao je da će učestvovati u reviziji imena.

– Ovo je pitanje od ličnog značaja za mene i tesno ću sarađivati sa Denom Snajderom da se postaram da nastavimo misiju poštovanja i podrške američkih starosedelaca i naše vojske – rekao je on.

Klub „Redskins“ (crvenokošsci) je decenijama pozivan da odustane od svog nadimka, ali je istraživanjem „Vašington posta“ iz 2016. ustanovljeno da 90 odsto američkih Indijanaca nije uvređeno tim nadimkom, prenosi VOA.

Anketom su bili obuhvaćeni građani svih 50 američkih država i prestonice Vašingtona.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime