Regenerativna terapija sportskih povreda

Promo

Svi profesionalni sportisti, ali i ozbiljniji rekreativci, izlažu telo ogromnim naporima, često bivajući na granicama svoje fizičke izdržljivosti.

Kao posledica prevelikih napora neretko se dešavaju sportske povrede mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Sportske povrede mogu da budu akutne i hronične, u zavisnosti od načina nastanka povrede i efikasnosti lečenja.

Akutne povrede nastaju usled velike siline pada, nagle promene pravca kretanja, naleta saigrača, tada nastaju mehanička oštećenja tkiva. Hronične povrede nastaju usled ponavljanja preopterećenja koje je karakteristično za izabrani sport, a dejstvo sile na tkivo je kumulativnog karaktera.

Radi se o mnoštvu mikrotrauma koje u nekom momentu “pucaju” usled preopterećenja. Hronične povrede se češće razvijaju na mestima prethodno lečenih akutnih povreda, u periodima loše kondicione pripremljenosti, usled neadekvatne sportske opreme, kod lošeg trenažnog procesa i usled neadekvatne ishrane. U pomoć pristižu nove bioregenerativne terapije PRP i ACP.

Sportske povrede i oporavak

Povrede kod sportista mogu da budu vrlo opterećujuće fizički i psihički, zato im se prilazi sa posebnom pažnjom. Najčešće povrede kod sportista su totalna ili parcijalna ruptura LCA, povrede kolateralnih ligamenata, ruptura meniskusa kolena, ruptura ligamenata skočnog zgloba i nestabilnost zgloba, iščašenje ramena i povreda rotatorne manžetne, rupture, kontuzije i distenzije različitih mišića.

Naš cilj je da sportisti pružimo što kvalitetniju individualno kreiranu terapiju, uz koju će povratak na teren uslediti brzo sa punim sportskim kapacitetom. Posebnu pažnju poklanjamo prevenciji vraćanja povreda i otklanjanju bola. Od skoro se uz fizikalnu terapiju koristi regenerativna moć krvi, odnosno lekovite supstance iz krvne plazme pacijenta.

Lekovita moć krvi

PRP terapija omogućava regeneraciju oštećenog tkiva i vraćanje punog funkcionalnog kapaciteta sportiste kod najvećeg broja povreda. Posebnom metodom krv se laboratorijski obrađuje tako da postaje bogata terapijski blagotvornim trombocitima. ACP terapija je druga lekovita metoda kojom se iz krvi izdvaja koncentrat trombocita i faktora rasta (citokina i hemokina), koji aktiviraju ćelije na mestu povrede i stimulišu regeneraciju.

Faktori rasta su proteini iz krvi koji se nalaze primarno u trombocitima i imaju veliku ulogu u zarasanju rana. Kada sportista ima hronične povrede i rane koje teško zarastaju, njegovi faktori rasta trebaju biti zamenjeni, a njihova aktivnost obnovljena. Upravo PRP i ACP terapije pružaju pacijentima ovu mogućnost.

Regenerativni tretmani su u potpunosti bezbedni i skoro da nemaju nus pojave jer se koristi isključivo lična krv pacijenta. Može da se pojavi prolazno crvenilo na mestu uboda.

PRP i ACP procedura

Od pacijenta se uzima do 150 mililitara krvi koja se obrađuje nekoliko sati pre primene u laboratoriji Atlas opšte bolnice. Zatim se u jednakim vremenskim razmacima na tri do sedam dana injektira i povređeno mesto uz praćenje ultrazvukom radi preciznosti. Pacijent ne treba da koristi kortikosteroide i antiinflamatorne lekove, kao što je brufen, nedelju dana pre terapije.

Nakon tretmana ne treba da se koriste nikakvi lekovi najmanje nedelju dana. Pacijent treba da miruje nekoliko dana nakon terapije, kako bi efekat bio potpun, a nakon toga može da se vrati redovnom treniranju. Regenerativne terapije nisu za pacijente koji imaju sistemske bolesti krvi i karcinome.

Atlas opšta bolnica – mesto vašeg izlečenja

Regenerativne terapije PRP i ACP su od velike pomoći pri lečenju različitih sportskih povreda, a u Atlas opštoj bolnici ih sprovode za to posebno edukovani specijalisti ortopedije. Sjajan stručni tim će vam pomoći da se što pre vratite na teren bez bola i ograničenja kretanja.

U okviru centra za artroskopiju i sportsku hirurgiju, bioregenerativnom medicinom bave se dr Gordan Gavrilović, ass dr sci med Vladan Stevanović, dr Andrija Lazović, dr Nenad Trbović, dr Aleksandar Crnobarić, prof dr Dušan Marić, dr Aleksandrić Dejan.

Za dodatne informacije obratite se na telefon: +381 11 785 88 88 ili posetite web site www.atlasklinika.rs

Izvor:
Sponzorisani tekst

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime