Reguliše šećer u krvi, ublažava mučninu i ubrzava metabolizam – dovoljna jedna čaša dnevno

0
pixabay.com

 Predstavljamo vam pet razloga zbog kojih bi trebalo svaki dan da započinjete sokom od đumbira.

Da li znate šta samo jedna čašica đumbira može da učini za vaše zdravlje? Efekat je neverovatan – pomaže varenje, otklanja mučninu i menstrualne bolove, podiže energiju… Bonus je i što je priprema napitka krajnje jednostavna!

Sastojci:

* 1 koren đumbira

* 2 limuna

* 2 l vode

* 3 kašike meda

Priprema:

Oljuštite koren đumbira i dobro ga operite.

Iseckajte ga na kockice ili ga usitnite u blenderu (multipraktiku).

Sadržaj sipajte u posudu, prelijte je sa 2 dl vode i kuvajte nekoliko minuta na umerenoj vatri.

Ostavite je malo da se ohladi, a zatim iscedite limun i dodajte med.

U flašu od 2 litre sipajte 1,5 litar vode i smesu od đumbira, limuna i meda.

Flašu čuvajte u frižideru.

Pre nego što poslužite sok, obavezno promućkajte flašu i, ako volite, dodajte nekoliko kockica leda. Pošto ne sadrži aditive i šećer, u frižideru može maksimalno da stoji 7 dana.

Jedna čašica će učiniti čuda za vaše zdravlje. Ova mešavina prebogata je korisnim sastojcima kao što su fosfor, vitamin B, B3, B6, proteini i dijetalna vlakna.

Gingerol prisutan u svežem đumbiru pomaže kod kod mučnine i stomačnih problema kao što je loše varenje.

Ako sok od đumbira pijete svakog jutra na prazan stomak, stručnjaci kažu da ćete umnogome pomoći svom zdravlju! Evo u čemu sve ovaj napitak pomaže…

Ublažava mučninu

Gingeroli prisutni u sirovom đumbiru dobro deluju kod mučnine i stomačnih problema među kojima je i loše varenje. Takođe, može da pomogne i trudnicama kod mučnine, a uz to je bezbedan za decu.

Smanjuje menstrualne bolove

Gingeroli, šogaol i paradol koji se nalaze u đumbiru mogu biti od velike pomoći ženama koje se bore sa menstrualnim i bolovima u mišićima. Pacijenti sa artritisom takođe će osetiti olakšanje jer ovaj „lek“ čini čuda i za bolove u zglobovima.

Podiže energiju

Za one koji se svakog jutra osećaju usporeno i umorno, ispijanje đumbira je odličan način da započnu dan. Podiže energiju, poboljšava cirkulaciju i prirodno eliminiše toksine.

Pomaže kod lošeg varenja

Bol u stomaku, kiselost i nadimanje su uobičajene tegobe koje nastaju kada jedemo tešku i masnu hranu. Napitak od đumbira ujutru pomoći će bolje varenje i podstaći će rad metabolizma.

Reguliše šećer u krvi

Pacijenti sa dijabetesom takođe mogu da imaju koristi od uzimanja đumbira svakog jutra, a sve zbog njegovih antiinflamatornih svojstava. Ovaj napitak održava i zdravlje srca tako što pomaže regulisanje krvnog pritiska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here