Reka Crni Timok i dalje preti Zaječaru

0

 

Beli Timok je proteklih dana poplavio 600 kuća i primorao gotovo 300 ljudi da napusti svoje domove. Vatrogasno-spasilacke čete, zajedno sa građanima, postavljaju bedeme kako bi odbranili zaječarska naselja Podliv, Kotlujevac i deo Popove plaže, omiljenog kupališta Zaječaraca.

 

Džakovi sa peskom postavljaju se i u Gamzigradskoj banji i selu Zvezdan. Gradska uprava pozvala je građane da evakuišu decu, stare i životinje i onda priteknu u pomoć specijalizovanim ekipama. Vatrogasno-spasilackim timovima pridružila se danas i vojska.

Toliki nivo Crnog Timoka žitelji ovog kraja ne pamte u poslednjih 50 do 100 godina i prema gradonačelniku Ničića, teško je sprečiti bilo kakvim nasipima izlivanje reke.

 

 

 

Kako javljaju dopisnici lokalne televizije, u Boljevcu se Crni Timok izlio i poplavio stotinak domaćinstava u Lukovu, Sumrakovcu, Jablanici i Šarbanovcu.
Najteže je u Lukovu, gde je poplavljeno 70 kuća.

Klizišta su proradila u Knjaževcu i Sokobanji, u kojoj je brdo veličine dva hektara stiglo do prvih kuća.

U poseti Zaječaru danas je gradonacelnik Jagodine, Dragan Markovic Palma, koji je obišao poplavljena naselja i obećao pomoć od 500.000 dinara.

 

 

Sinoć je u zaječarskom pozoristu koncert odrzao Rambo Amadeus, koji se takođe odrekao dela prihoda u korist ugrozenih građana.

 

Hidrometerološki zavod Srbije najavio mali porast vodostaja

 

Vodostaji u Srbiji će narednih dana uglavnom zadržati tendenciju manjeg porasta, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 

Na Savi su vodostaji u manjem porastu, a do 3. marta biće u stagnaciji do Šapca, a nizvodno u manjem porastu. Kod Šapca je vodostaj dostigao granicu vanredne odbrane od poplava.

Na Kolubari vodostaji su u opadanju sa tendencijom stagnacije, kod Draževca nivo vode je iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji su u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom umerenog porasta. Na Mlavi kod Velikog Sela vodostaj je iznad granice vanredne odbrane, a nizvodno kod Bratinca iznad granice redovne odbrane od poplava.

Reka Veliki Timok, u opštini Negotin, rano jutros probila je zaštitni nasip u dužini od 10 metara na putu za selo Kovilovo, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a su, kako se navodi u saopštenju, na terenu i angažovani su na sanaciji ugroženog dela nasipa dugog 75 metara, kao i zaštiti ostatka nasipa. Nivo vodostaja Timoka je u stalnom porastu, ali za sada naselja nisu ugrožena.

Na Južnoj Moravi kod Mojsinja vodostaj je u manjem porastu i nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava, a očekuje se da će 28. februara preći u opadanje.

Vodostaji na Velikoj Moravi su u umerenom porastu sa tendencijom manjeg rasta, u naredna dva dana. Banatske reke su u manjem opadanju sa tendencijom stagnacije naredna dva dana.

Na Dunavu vodostaji su u manjem porastu, a ista tendencija zadržaće se do 28. februara, a zatim će biti u jačem porastu. Kod Smedereva vodostaj Dunava je iznad granice redovne odbrane od poplava.

Tisa je u manjem porastu, a ista tendencija zadržaće se do 1. marta, saopštio je RHMZ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here