Ž. Marković
Vaskršnja liturgija: Prepuna crkva vernika

U Sent Galenu je u nedelju, na dan Vaskrsa, Crkva Prepodobnog Simona monaha bila prepuna, tako da su vernici i s balkona pratili liturgiju.

Ni najstariji ne pamte da je nekada bilo toliko ljudi na vaskršnjoj liturgiju. Od ranog jutra su sa svih strana iz kantona St. Galen i iz okolnih kantona, iz Glarusa, Šafhauzena, Apencela pristizali zemljaci da bi prisustvovali liturgiji, pričestili se, uzeli naforu, palili sveće i uskršnje jaje.

Dolazile su cele porodice, sa naš dopisnik je razgovarao sa familijama Stojković iz Donje Budrige, Perić iz Novog Sela kod Niša, Kitić iz Prnjavora, Brkić iz Skele kod Obrenovca, Pavlović iz Kladurova kod Petrovca na Mlavi i drugim.

– Došle smo rano ujutro sa roditeljima da prisustvujemo liturgiji, pričestimo se, uzmemo naforu i uskršnje jaje, i da palimo sveće za naše najbliže – kažu Ađelina Kitić iz Prnjavora i Angelina Brkić iz Skele kod Obrenovca.

– Uskrs je najveći praznik kod nas pravoslavaca. Došli smo sa decom Miljanom, Mihajlom i Nikodijom, da ih učimo našim običajima i pravoslavnoj tradiciji. Daleko od Srbije, ovde u Švajcarskoj se trudimo da naša deca i unuci poštuju sve pravoslavne svetkovine i da to nikad ne zaborave odakle potiču i gde su im koreni – kažu Stojkovići iz Donje Budrige s Kosova.

Unuke uče tradiciji

– Ovog puta smo ostali u Švajcarskoj za vreme Vaskrsa, a kad se to desi obavezno dolazimo na liturgiju ovde u St. Galenu. Povedemo s nama unuke Anastasiju i Valeriju da uče našu tradiciju. Danas smo se pričestili, palili sveće i uzeli naforu – kažu Perići, koji su poreklom iz Novog Sela kod Niša.

Izvor:
Ž. Marković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here