EPA
Prevremeno glasanje na saveznim izborima u Australiji

Ukupno 314.095 Ozija obavilo je građansku dužnost prvog dana prevremenog glasanja, skoro tri puta više od 120.000 koliko je glasalo prvog dana pre izbora 2019.

Prema istraživanjima, rekordan broj Australijanaca je prevremeno glasao na saveznim izborima 2022, jer kako mnogi kažu, “muka im je od dugotrajne izborne kampanje”, pa žele da izbegnu očekivane redove 21. maja.

Od prošlog petka, više od 1,2 miliona od 17 miliona građana registrovanih za glasanje, već je izašlo na glasanje.

Prema podacima Australijske izborne komisije (AEC), najveći broj prevremenih glasača je zabeležen u Hinkleru, gde se upisalo 18.060 prevremenih birača, sledi Gilmor (16.902), Paterson (16.271) i Ričmond (15.111).

I dok pojedini izlaze na prevremene izbore jer “žele već jednom da završe s tim“, ili ne vole čekanje u redovima, drugi su smatrali da će se tako najbolje zaštite od mogućeg korone.

Podsećamo, Parlament je 2021. usvojio zakon kojim se period pre glasanja ograničava na 12 dana pre izbora.

Ipak, AEC je mišljenja da ako se trendovi nastave, do polovine svih glasova može da bude dato pre izbora ove godine u 550 nacionalnih centara.

Izborni komesar, Tom Rodžers, kaže da će kovid-mere, uključujući socijalno distanciranje u redovima, ograničenja kapaciteta i dezinfekciju, nesumnjivo usporiti izborni proces, ali da je AEC naporno radio da smanji redove što je više moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here