Japanska zapadna prefektura Osaka otkazala je sve događaje vezane za dolazak olimpijske baklje, zbog rekordnog broja infekcija korona virusom.

Zdravstvene vlasti strahuju da će novi soj virusa izazvati četvrti talas infekcije samo 107 dana pre početka Olimpijskih igara u Tokiju, prenosi Rojters i dodaje da je vakcinacija još u ranoj fazi.

Guverner Osake Hirofumi Jošimura rekao je da će dešavanja na ulicama biti otkazana i istakao da se medicinski sistem suočio sa ogromnim naporima jer se mnogo infektivnija varijanta virusa “vrtoglavo” širi među mlađom populacijom.

“Gotovo je sigurno da je ovaj mutirani soj veoma visoko zarazan sa velikom brzinom prenosa”, rekao je on na televiziji.

Osaka i susedne prefekture Hjogo i Mijagi započele su u ponedeljak mere jednomesečnog zaključavanja, radi obuzdavanja širenja novog soja virusa.

Poslednjih dana infekcije u Osaki nadmašile su one u Tokiju i mnogo večhim gradovima, a japanski premijer Jošihide Suga rekao je da bi se hitne mere na području Osake mogle proširiti na Tokio i drugde ako je potrebno.

Oko milion građana Japana je od početka februara dobila bar jednu dozu vakcine, što je manje od jedan odsto stanovništva, nasuprot skoro dva odsto u obližnjoj Južnoj Koreji, koja je svoju kampanju započela posle Japana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime