MN Press
Elzan Bibić

Srbija posle 50 godina dobija ozbiljnog trkača na srednjim i dugim prugama. Nakon Daneta Korice i njegovih velikih pobeda, sada bi slične trijumfe mogao da ostvari Elzan Bibić. Izgleda da konačno imamo pravog šampiona u ovim disciplinama. Dobrim rezultatima u godinama koje dolaze Bibić bi mogao da postane prava noćna mora za svoje protivnike. On iz trke u trku prevazili sebe i stalno podiže lestvicu na viši nivo.

Naš atletski reprezentativac pamtiće 2020. godinu po dva velika ostvarenja. Mladi dugoprugaš iz Novog Pazara oborio je dva državna rekorda u dve discipline. Prvo je krajem januara u nemačkom gradu Karlsrue, na mitingu Svetskog dvoranskog tura, srušio 37 godina star rekord Dragana Zdravkovića na 3.000 metara. Za deset dana u tom periodu atletičar iz Novog Pazara oborio je čak tri nacionalna rekorda u dvorani i tako potvrdio dominaciju u svetu kraljice sportova. Pre nekoliko dana dvadesetjednogodišnji reprezentativac je, na mitingu u Ostravi, oborio još stariji rekord na 5.000 metara. U ovoj disciplini rezultat Daneta Korice odolevao je skoro pola veka. Posle 49 godina Bibić je uspeo da nadmaši legendu srpske atletike. On je ovim velikim uspehom istovremeno srušio i državni rekord za mlađe seniore, koji je duže od 21 godinu držao Janko Benša. Uspešnim rezultatima postao je pravi sportski ambasador svog grada Novog Pazara i zemlje Srbije.

Bibić je svoj raskošni atletski talenat najavio već u mlađim kategorijama gde je s lakoćom osvajao medalje i obarao brojne državne rekorde. Pre četiri godine postavio je novi rekord u kategoriji juniora na 5.000 kilometara, koji je takođe dugo bio aktuelan. Prethodni juniorski rekord je trajao 43 godine, a postavio ga je Dušan Janićijević.

Perspektivni atletičar, iako mlad, već deset godina trenira i trči izuzetno zahtevne discipline. Bibić je prezadovoljan dosadašnjim rezultatima i najavljuje još veće uspehe:

– Presrećan sam što sam oborio toliko star rekord legende Daneta Korice. On je veliki čovek i atletičar. Uvek me je svojim savetima gurao ka rekordu. Zahvalan sam mu na tome. Ovo je jedna od mojih najboljih trka. Veoma mi je drago zbog ovako velikog uspeha. Verujem da ću nastaviti s dobrim rezultatima. Glavni cilj mi je učešće na mom prvom seniorskom Evropskom prvenstvu u Parizu. A najveća želja da ispunim normu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Bilo bi sjajno da se pojavim tamo i tako stičem neophodno iskustvo.

Bibićev trener Rifat Zilkić, nekad takođe uspešan u ovim disciplinama, smatra da je Srbija konačno dobila trkača na srednjim prugama za narednih 10 godina. U dosadašnjim takmičenjima na većini trka mladi as je bio otkrovenje i pravo iznenađenje za rivale, koji nisu očekivali da neko iz Srbije može ravnopravno da trči sa atletičarima iz Afrike.

Zahvaljujući odličnim rezultatima prošle godine bio je član atletske reprezentaciju Evrope, koja se suprotstavila selekciji SAD u Minsku. U duelu sa znatno starijim i iskusnijim atletičarima osvojio je sedmo mesto. Bibić ispred sebe postavlja uvek najviše ciljeve često se dešava da i kad osvoji medalju nije zadovoljan kako je trčao. Atletski šampion u cilju ostvarenja još boljih rezultata nalazi se u strogoj izolaciji i toga će se držati i u narednom periodu. Stručnjaci smatraju da u skorije vreme treba očekivati da obori nedavno postavljeni rekord.