EPA
Veliki građevinski planovi u narednih 10 godina

Uprkos velikom deficitu i državnom dugu, koje je izazvala pandemija kovida-19, još nema “stezanja kaiša“. Ovo je zaključak posle usvajanja najnovijeg saveznog budžeta za ekonomsku 2021/22. godinu.

Izgleda da je ekonomski oporavak od posledica pandemije omogućio Saveznoj vladi više novca za ulaganje, nego što je mogla i da očekuje. Međutim, vladin optimizam po pitanju povećanja broja zaposlenih i ekonomskog rasta, oko čega se ovaj budžet i stvarao, zavisi pre svega od kontinuiranog uspeha zemlje u suzbijanju kovida.

Sem toga, budžetski deficit ove godine dostigao je 161 milijardu dolara, sa predviđanjem pada u narednim godinama. Međutim, ulazak u suficit nikje realno očekivati u ovoj deceniji.

Još gotovine za trošenje

Veliki broj zaposlenih Ozija dobiće još keša – ponovo. Naime, kao što se i očekivalo, vlada je proširila program poreskih olakšica na zarade, koji će omogućiti veći povraćaj poreza građanima s malim i srednjim primanjima. Za one koji zarađuju do 90.000 dolara godišnje, dobiće nazad do 1.080 dolara i to još godinu dana.

Ukoliko je zarada 37.000 dolara i manje dolara, povraćaj je veći za 255, a ako je zarada između 48.000 i 90.000 dolara povraćaj je 1080 dolara.

Žene u fokusu

Za razliku od prošlog budžeta, ovog puta je vlada izdvojila 3,4 milijarde dolara za žene, s tim da je više od polovine tog novca namenjeno za brigu o deci, kroz smanjivanje troškova porodica za čuvanje dece.

Tako će porodice koje imaju dvoje dece do pet godina starosti, dobiti subvenciju od čak 95 odsto iznosa za “childcare” za drugo dete, čime bi trebalo da se stimuliše povratak majki na radna mesta.

Značajna sredstva biće izdvojena i za podršku ženama koje su žrtve porodičnog nasilja i utnemiravanja na radnom mestu, dok je 345 miliona dolara izdvojeno za zdravlje žena i devojčica, počevši od reproduktivnog zdravlja, lečenja depresije i kancera.

Vakcinacija

Vlada je planirala da potroši dodatnih 1,9 milijardi dolara, tokom naredne četiri godine, za distribuciju i davanje vakcina protiv kovida. Jedan deo sredstava je namenjen ulaganju u proizvodnju mRNK vakcina u Australiji, kao što je Fajzerova vakcina.

Za sada se nije poznato kako će vlada sprovesti imunizaciju australijske populacije do kraja godine, kao što ja najavljeno.

Olakšice za preduzeća

Pored najavljene podrške za određene industrije, kao što su: male pivare, industrija video igrica i medicinske i biotehnološke start-ap firme, budžet ima nekoliko pogodnosti i za druge biznise.

Tako, produžava se mogućnost otpisa poreza za još 12 meseci. To znači da će firme s prometom do pet milijardi dolara moći da otpišu punu vrednost bilo kog prihvatljivog sredstva, poput vozila ili opreme koju su kupili između poslednjeg budžeta i 30. juna 2023. godine.

I svi gubici nastali do juna 2023. godine mogu da se nadoknade u odnosu na raniju dobit ostvarenu u finansijskoj 2018/19.

Infrastruktura i radna mesta

Vlada je planirala da u narednih deset godina uloži 15,2 milijarde dolara za projekte putne, železničke i komunalne infrastrukture, kao deo svojih stimulativnih mera za podršku zapošljavanju u postpandemijskoj ekonomiji.

Naime, očekuje se da se direktno ili indirektno doprinese otvaranju 30.000 novih radnih mesta kroz inftastrukturne projekte koji će biti zastupljeni u svim državama i teritorijama.

Ulaganje u mentalno zdravlje

Planirano je da se 2,3 milijarde dolara uloži u Nacionalni plan za mentalno zdravlje i prevenciju samoubistava. Postalo je jasno da je od pandemije kovida ponajviše stradalo mentalno zdravlje stanovništva.

Nega starih osoba

Kao što je bilo i najavljeno, najveća pojedinačna stavka u budžetu je izdvojena za negu starih lica. Za ove namene izdvojeno je 17,7 milijardi dolara u naredne četiri godine, kako za poboljšanje nege starih, tako i za finansiranje hiljada dodatnih paketa za kućnu negu.

Međutim, kritičari vladinog budžeta kažu da i pored najvećeg izdvajanja do sada, vlada i dalje nije odgovorila na sve zahteve Kraljevske komisije koja je iznela svoje primedbe vezane za stara lica. Sektoru nege starih lica potrebna je pre svega reforma, kažu bolji poznavaoci prilika u ovoj industriji.

Ništa od suficita

Najava vlade iz 2019. godine o suficitu saveznog budžeta je definitivno propala. Ovogodišnji deficit od 161 milijarde dolara za čak 52 milijarde je niži nego što je vlada predvidela u oktobru prošle godine, ali je istovremeno za oko 100 milijardi dolara veći nego što je projektovano 2019. godine.

Vlada je predvidela smanje deficita na 57 milijardi dolara u ekonomskoj 2024/25, s tim da se povratak u suficit ne očekuje najmanje jednu deceniju.

Dug dostiže 980 milijardi

Dok Savezna vlada prognozira pad stope nezaposlenosti na svega 4,5 odsto u 2023/24. i 2024/25, dug države će za to vreme narasti do blizu trilion dolara u 2025. godini!

Očekuje se da će se neto dug ove godine povećati na 617,5 milijardi dolara, ili 30 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) Australije. U narednim godinama nastaviće da raste i dostići će 980,6 milijardi dolara, ili 40,9 odsto BDP-a, do juna 2025.

Očigledno vlada ne žuri sa raščišćavanjem dugova, već́ koristi nisku zvaničnu kamatnu stopu za servisiranje duga bez masovnog rezanja usluga.

Novac iz “supera“ za krov nad glavom

Budžet je predvideo i olakšice za kupce prvih nekretnina. Ovo se pre svega odnosi na mlade ljude koji žele da kupe stan i kuću, a nedostaje im novca za depozit. Oni će moći da iskorste do 50.000 dolara iz svojih penzionih (super) fondova u tu svrhu, ali jedino pod uslovom da nameravaju da žive u kupljenoj nekretnini.

Do sada je bilo dozvoljeno korišćenje do 30.000 dolara iz supera. Ovim programom biće obuhvaćeno najviše 20.000 kupaca prvih nekretnina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here