Rekordne kiše: Potop u Dalmaciji

0

Vis: Poplavljeni brojni podrumi, a bujice su dizale asfalt s puta
 

Naime, apsolutno najviša dnevna količina i dalje je ona izmerena 11. oktobra 1881., čak 172,7 litara. Prema podacima DHMZ-a, obilnih padavina bilo je i drugde. Komiža je primila 66 mm do 7 sati ujutro, splitski aerodrom u Kaštel Štafiliću 62, Split Marjan 41 itd.

 

Podaci s mreže automatskih meteo stanica Pljusak.com takođe su impresivni. 90 litara oborine (kiše i tuče) palo je u Milni na Braču. Slede Kaštel Gomilica 72, HE Zakučac kraj Omiša 71, Komiža 66, Sinj – Pavići 63, Muć i Bisko 50, Stobreč 43, Split Spinut 42, Brač Lučice 40 itd.

 

Ogromne količine kiše, ali i grada, lokalno su u srednjoj Dalmaciji doneli goleme probleme. Bujice, pa i poplave pogodile su delove Visa, Brača i Hvara. Viško polje je jutros osvanulo potpuno poplavljeno, a voda se delimično izlila i preko prometnica, javlja Crometeo.hr.

 

U Visu se iza 7 sati oglasila vatrogasna sirena. Poplavljeni su brojni podrumi, a bujice su dizale asfalt s puta. Slično je na Hvaru gde vatrogasci imaju brojne intervencije ispumpavanja.

 

Satelitski snimak otkriva da se olujni oblak cele noći obnavljao na gotovo istom mestu, a grmljavinskih nestabilnosti bilo je i tokom jutra. Postupnim popunjavanjem ciklone očekuje se samo prolazna i delimična stabilizacija vremena, ali već u petak stiže novi sredozemni ciklon Felix koji bi mogao da donese nove probleme s oborinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here