Rektor lažov, a ministar nije?

0

Profesori na okupu: Žarko Obradović, Vesli Klark i Mića Jovanović
 

To je na neki način juče potvrdio i premijer Aleksandar Vučić koji ne vidi nikakvu vezu ta dva slučaja.

– Nisam iznenađen što je dokazano da je doktorat vlasnika Megatrenda plagijat, ali nemojte da sada preispitujemo sve diplome s tog univerziteta – poručio srpski premijer.

Zato je iznenađen vicepremijer Ivica Dačić, inače blizak Jovanoviću, koji tvrdi da on lično nema veze s tim, jer vlasnik Megatrenda nije član rukovodstva SPS-a.

 

Hapsi svog mentora

Demokratska stranka je ponovo od Vlade tražila da prestane s političkom odbranom ministra policije.

– S obzirom na vlast u slučaju doktorata Miće Jovanovića odustala od ranijeg stava da se ministarstvo ne bavi pojedinačnim slučajevima, sada treba da postupi isto i u slučaju plagiranog doktorata Nebojše Stefanovića – kaže DS, ističući moguću krivičnu odgovornost Jovanovića zbog lažnog doktorata. Ovo Megatrend otkriće izazvalo je i poplavu duhovitosti pa je satirični Net njuz najavio da će upravo Nebojša Stefanović hapsiti svog mentora Jovanovića.

Mića Jovanović ne može biti amnestiran što je pune tri decenije lagao naciju predstavljajući se kao dvostruki doktor, ali je pitanje kako oprati Stefanovićev akademski put ako mu je upravo Jovanović bio mentor. Ta dvojica doktora otvaraju i pitanje ostalih megaintelektualaca, a među njima i Stefanovićeve partijske koleginice iz SNS-a, potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović koja se 2008. okitila zvanjem docenta da bi 2011. uznapredovala do vanrednog profesora i prorektora za nauku Megatrenda.

Očito joj nije smetalo da se nađe u profesorskom društvu sa pevačicom Ekstra Nenom i bivšom TV voditeljkom Ivanom Škorić. Osim nakaradnog spoja politike i estrade, odigravao se i drugi krajnje neprirodni spoj, jer su se čak dve starlete sa Mićinom diplomom zaposlile u Ministarstvu spoljnih poslova.

Zato lažni doktor nije lagao kada je tvrdio da je Megatrend rasadnik državnih kadrova i nije bez osnova svom Univerzitetu lepio etiketu stuba srpskog obrazovanja, jer se i u Ministarstvu obrazovanja godinama unazad odigravala megatrendizacija.

 

Mediji su brujali da je ministar prosvete Žarko Obradović tokom 2010. i 2011. kroz diskrecione rashode isplatio Univerzitetu na kojem predaje za platu od 265.000, čak 12,5 miliona dinara. Kada se Obradović zbog malverzacija sa prijemnim ispitima za srednje škole našao na stubu srama, javna je tajna da je vlasnik Megatrenda u ovu ministarsku fotelju doveo Tomu Jovanovića.

Zato ova srpska gigabruka koju je javno priznao aktuelni ministar obrazovanja Srđan Verbić zaslužuje preispitivanje mnogo šireg kruga političara i drugih značajnih akademaca srpskog društva. Za početak ozdravljenja srpskog obrazovanja i čitavog društva iz Nove stranke bivšeg premijera Zorana Živkovića osim smene rektora Jovanovića, zahtevaju i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića.

– Jedini način da Stefanović odbrani čast je da podnese neopozivu ostavku i time jasno saopšti da mu je žao što je učinio nedopustivi prekršaj akademske čestitosti – kažu u NS-u.

 

Plagijat i treš

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović kaže da akademska zajednica nije odustala od zahteva da im se na uvid da doktorat ministra policije, ali Megatrend to uporno izbegava.

– Najbitnije je ustanoviti da li je reč o plagijatu i ako tvrde da to nije, neka nam i dokažu – kaže Popovićeva. Za Stefanovićev doktorat profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić kaže da je "najobičniji treš" i ocenjuje da bi odlazak Jovanovića sa rektorske pozicije u Megatrendu bio "sjajna vest za srpsko obrazovanje".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here