EPA-EFE/LUIS ASCUI
Vakcinacijski centar u Melburnu

Početkom meseca, kada je premijer Viktorije Danijel Endrjuz objavio odluku da se od svih ovlašćenih radnika koji i tokom pandemije idu na radna mesta, traži da budu vakcinisani prvom dozom do 15. oktobra, a da drugu prime najkasnije do 26 novembra, postalo je jasno da nevakcinisane osobe više neće moći da odlaze na posao u mnogim industrijama.

Ukoliko su ove osobe do sada i odlazile na posao, u oktobru su se suočili s izborom da se vakcinišu ili ostanu bez zaposlenja. Naime, samo ukoliko vam poslodavac dozvoli da radite od kuće u mogućnosti ste da zadržite radno mesto, u suprotnom možete da se suočite s otkazom.

Zbog toga se u poslednje vreme sve češće postavlja pitanje mogućeg izuzeća od obavezne vakcinacije. Kako su “Vesti” saznale od izvora bliskih medicinskim radnicima, mogućnost da se dobije izuzeće na osnovu zdravstvenih razloga je ravno nemogućoj misiji.

Da situacija bude još teža, ukoliko ste u skorije vreme stigli iz Srbije, gde ste preležali kovid, na svim zvaničnim sajtovima vlade Viktorije i zdravstvenih službi stoji da u narednih šest meseci ne bi trebalo da primite vakcinu, jer je to minimalno vreme do kada postoje antitela u organizmu.

Kada smo u jednoj melburnškoj ordinaciji pokušali da dobijemo odgovor na pitanje gde može da se uradi test na antitela, kako bi se dobila potvrda o preležanoj koroni, glatko su nas odbili.

Ispostavilo se da ono što u Srbiji bez problema možete da uradite na zahtev, a to je test na antitela kao dokaz da ste preležali bolest, u Australiji takva mogućnost ne postoji.

Ovde je moguće samo da se testirate da li imate kovid, i ako ako ste imali pozitivan nalaz možda će vam tek tada lekar prepisati da uradite test na antitela, da se vidi kolika je otpornost na virus.

Kada smo upitali za razloge, lekar opšte prakse je samo rekao da nema veze da li je neko preležao ili ne, već da se svakako treba vakcinisati.

Polemika koja se ovih dana čuje po medijima je mogućnost izuzeća od vakcinacije iz religioznih razloga.

U razgovoru s protojerejem-stavroforom Miloradom Lončarom, starešinom hrama Sv. arhiđakona Stefana u Kizborou, saznali smo da je naša crkva spremna da napiše molbu za izuzeće od obavezne vakcinacije iz religijskih razloga za svakog parohijana, ali da ne može da garantuje da li će to njihov poslodavac prihvatiti.

– Meni samo treba ime i prezime, adresa stanovanja i i-mejl adresa. Pored mog pisma tu je i pismo podrške vladike Siluana, uz dodatnu dokumentaciju koja se stavlja na raspolaganje. Zatim je na svakom poslodavcu da odluči da li će to da prihvati ili ne – ističe otac Milorad i dodaje da je veći broj ovih izuzeća napisao, ali da za sada nema povratnu informaciju da li su te osobe uspele da dobiju izuzeće od obavezna vakcinacije iz religijskih razloga.

Vladika Siluan u svom pismu između ostalog kaže:

“Ovo ne bi trebalo da bude shvaćeno kao generalni stav protiv vakcina, već kao apel da se omogući svima pravo na informisani pristanak, uzimajući u obzir moralne bojazni, koje neki od vernika mogu imati.

Pravoslavni hrišćani, na primer, imaju moralni problem u prihvatanju vakcina koje su razvijene od ćelijskog materijala dobijenog iz tkiva uzetog od abortiranih fetusa.

Pitanje etičke zabrinutosti za takve vakcine pokrenule su prošle godine neke od najbrojnijih hrišćanskih jurisdikcija u Australiji, poput Rimokatoličke, Anglikanske i Grčke Pravoslavne Arhiepiskopije.

Stoga treba uzeti u obzir moralne prigovore hrišćana, jer oni jednostavno nisu samo subjektivni pogledi, već proizlaze iz osnovnih pozicija i suštinskih verovanja Crkve”, stoji u pismu vladike Siluana.

S druge strane, na sajtu Vlade Viktorije, pod pitanjem “da li su verska uverenja validan izuzetak za radnike koji moraju da se vakcinišu protiv kovida?”, a odgovor je sledeći:

“Izuzeci su dozvoljeni samo za verske vođe i iz određenih medicinskih razloge ili u hitnim slučajevima i nekim kritičnim nepredviđenim okolnostima u zavisnosti od situacije”.

Drugo pitanje glasi: “Da li je protivno Zakonu o jednakim mogućnostima da moj poslodavac ili pružalac usluga zahtevaju od mene da se vakcinišem?”, a odgovor je sledeći:

“Zakon o jednakim mogućnostima zabranjuje diskriminaciju u određenim oblastima života, uključujući zapošljavanje i pružanje dobara i usluga, na osnovu zaštićenih svojstava ličnosti kao što su invalidnost ili verska uverenja.

Status vakcinacije nije zaštićen atribut prema Zakonu o jednakim mogućnostima.
Međutim, ako poslodavac postavi vakcinaciju kao uslov zaposlenja, ili pružalac usluga zahteva dokaz o vakcinaciji da biste pristupili usluzi, to bi mogla da bude diskriminacija ukoliko ne možete da budete vakcinisani zbog invaliditeta ili drugog svojstva zaštićenog Zakonom o jednakim mogućnostima, a oni ne prave izuzetak za vas”, piše na vladinom sajtu.

Crkva neće kontrolisati

Prema najnovijim merama u Viktoriji, od prošlog petka je moguće da 30 osoba prisustvuje bogosluženju ukoliko je status vakcinacije nepoznat, a 500 ako je reč o osobama koje su potpuno vakcinisane, s tim da je obezbeđeno četiri kvadratna metra po osobi.
– Zvaničan stav episkopa i naše Eparhije je da mi nećemo biti agenti države, niti ćemo kontrolisati ko je vakcinisan, a ko nije. To nije posao crkve, i mi odbijamo da kontrolišemo ljude – izričit je otac Milorad, uz napomenu da prema njegovim informacijama status vakcinacije u crkvama neće proveravati ni policija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here