Foto R Erceg
STAJČIĆ Mariners Akademija - Proslogodisnji sampioni NPL2 NSW

Mlada ekipa Central Koust Marinersa apsolutni je hit ovogodišnje A-lige. Tim sa Centralne obale NSW, posle osam odigranih kola vodi na tabeli sa četiri boda više od Mekartura i pet ispred Brizbejna.

Iako je još rano za prognoze, kako god se sezona bude odvijala, Marinersi su već ostavili sjajan utisak koji će potisnuti u zaborav nekoliko loših godina.

Najveće zasluge za “leteći start“ ekipe iz priobalnog gradića Gosforda idu na račun Alena Stajčića, poznatog stručnjaka srpskih korena, koji se proslavio vodeći žensku reprezentaciju Australije od 2014. do 2019.

Tvorac renesanse Marinersa preuzeo je prvi tim kao privremeni šef u martu 2019. posle smene Majka Malvija, a 2. maja iste godine potpisao je trogodišnji ugovor i prihvatio se zahtevnog posla da vrati nekadašnjeg prvaka A-lige na staze stare slave.

Sa šest pobeda i dva poraza, Marinersi su na putu da ostvare prvi cilj, plasman u Ligu šampiona Azije.

– U svih osam dosadašnjih mečeva mogli smo da pobedimo. I one dve utakmice koje smo izgubili, trebalo je da osvojimo barem bod – rekao je Stajčić.

I pored uspešnog početka, nekadašnji fudbaler Belih orlova iz Boniriga s obe noge čvrsto stoji na zelji i ne dozvoljava da ga euforija ponese.

– Očigledno je da smo u formi i možete videti kako samopouzdanje u timu i oko njega raste. I mi kao ekipa svakog dana rastemo i razvijamo se. Ali, tek smo odigrali osam kola, a trofeji se ne dobijaju posle prve trećine prvenstva – napominje Stajčić.

Posle nedavnog velikog uspeha, kada su nakon šampionske ekipe Sidneja na pleća položili i Melburn siti, vrsni trener je ukazao na nedostatke A-lige i govorio o najboljem načinu da se elitno fudbalsko takmičenje u Australiji unapredi.

Stajčić smatra da je za kvalitet takmičenja potrebno pre svega više timova iz regionalnih centara, baš kao što su Marinersi koji svojim radom doprinose da fudbal napreduje na lokalnom nivou.

– A-ligi su potrebni regionalni klubovi. Treba nam širenje takmičenja na manje sredine, a ne samo na velike gradove. Potrebno je više klubova koji će se povezati sa zajednicama poput Centralne obale ili Njukasla – istakao je Stajčić.

Šef stručnog štaba Marinersa objasnio je da bi profesionalizacijom fudbala u manjim sredinama daleko veći broj talenata dobio lakši pristup najjačem takmičenju.

– Što je regionalna zajednica više u dodiru sa A-ligom, to će naš sport sve više rasti. Regionalni klubovi su žila kucavica A-lige. Možemo imati samo određeni broj klubova u glavnim gradovima i da bismo mogli da rastemo i napredujemo kao sport, potrebno nam je da se povežemo sa što većim brojem ljudi širom Australije – ukazao je na neophodne promene.

Kao fudbalski vizionar Stajčić je istakao bi pružanje šanse mladim fudbalerima u A-ligi trebalo da donese dugoročne rezultate i razvitak domaćih talenata, što nije bio slučaj prethodnih godina kada su osovinu klubova A-lige činili strani fudbaleri, koji su neretko bili na zalasku karijere. Sada, kad je zbog pandemije kovida-19 teško dovoditi igrače iz imnostranstva, klubovi u Australiji su više usmereni na domaće snage.

– Mislim da će iz perspektive nacionalnog tima za pet do deset godina pandemija biti najveći blagoslov koji smo imali – smatra Stajčić. – Ubraćemo plodove ove jedinstvene prilike koja je data ovdašnjoj deci, a kojima su u prošlosti bili blokirali putevi i mogućnost za napredak jer su stranci zauzimali ključna mesta – napomenuo je 47-godišnji trener.
Da njegove sugestije nisu samo prazne reči, Stajčić pokazuje i time što daje šansu mladim fudbalerima među kojima je nekoliko njih poniklo u akademiji Marinersa. U prvom timu Central Kousta igraju čak šestorica 20-godišnjaka, a jedan od njih je Alu Kuol koji je sa pet golova trenutno najbolji strelac A-lige.

Kuol je praktično nastavio golgetersku formu od lani, kada je u NPL2 Novog Južnog Velsa osvojio titulu s Marinersima, eliminišući na tom putu i Bonirig Bele orlove.

Uspešna priča je i 20-godišnji Džordan Smajli, koji je debitovao 2018. za prvi tim Marinersa, a protekle dve sezone bio je ubedljivo najbolji igrač Akademije. Smajli je u dosadašnjem delu A-lige ukazanu priliku u najboljem timu Marinersa krunisao i prvim golom u najjačem društvu.

U svemu tome veliki deo zasluga pripada Alenu Stajčiću, koji će se svim silama truditi da bajka Marinersa potraje što duže. Prvi naredni ispit imaju već večeras, kada gostuju kod Adelajd junajteda.

Alen je mađioničar

Uspeh Marinersa i Alena Stajčića nije ostao nezapažen kod trenera drugih klubova. Pun hvalospeva na račun trenera srpskog porekla bio je i Mark Rudan, šef struke Vestern Junajteda iz Meburna.

– Alen Stajčić radi fantastičan posao s Marinersima. S razlogom su na vrhu tabele i zaslužuju da tu i budu – kaže Rudan. – Svi znamo koliko je fenomenalan bio i dok je vodio Matilde i kolike su njegove zasluge za uspehe ženske reprezentacije. Što se mene tiče, on je mađioničar. Ponovo je u potpunosti preokrenuo sredinu u koju je došao.

Istorijski uspeh s “Matildama“

Stajčić je sa ženskom fudbalskom reprezentacijom Australije ostvario najbolje rezultate u istoriji. Pobeda “Matildi“ u četvrtfinalu Svetskog prvenstva od 1:0 nad Brazilom bila je prva pobeda u nokaut fazi ovog takmičenja koju je zabeležio trener rođen u Australiji.

Valja podsetiti da je nakon pet godina uspešnog vođenja Matildi, u januaru 2019. iz neobjašnjivih razloga Fudbalska federacija Australije smenila Stajčića, na opšte zaprepašćenje fudbalske javnosti.

Alen Stajčić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here