EPA/Mauritz Antin

Model za 2020. godinu doživeo je manje stilske promene, uz unapređenu motorizaciju, a po prvi put kupcima će biti dostupna i “plug-in” hibridna varijanta ovog automobila. U trenutku kada je konkurencija vozila u “C” segmentu pojačana novim generacijama modela VW Golf, Škoda Octavia i Seat Leon, francuski proizvođač unapredio je aktuelni Megan.

Restilizovana je kompletna gama ovog automobila, uključujući i visokoperformansni Megan RS koji je dobio dodatnu injekciju od 20 KS i 30 Nm.

Reno je za četvrt veka prodao oko sedam miliona primeraka modela Megan, a aktuelna 4. generacija dočekala je redovno “zatezanje bora”. Stilske promene su minimalne, pa će ih uočiti verovatno samo zaljubljenici u ovaj automobil.

Prednji farovi su sada u potpunosti opremljeni LED tehnologijom, čak i u osnovnoj verziji modela, što, kako kažu u Renou, poboljšava vidljivost noću za 30% u poređenju sa halogenim svetlima. Isti tretman pretrpeli su i svetla za maglu i stop svetla. Pored toga, primetne su i manje dizajnerske intervencije na prednjoj maski i braniku, a od trećeg paketa opreme po redu, Megan ima i ukrasne hromirane elemente na spoljašnjosti.

Restilizovane su i alu felne dimenzija 16 i 18 inča, a kupcima su na raspolaganju i tri nove nijanse boja: Highland Grey, Baltic Grey i Solar Copper. Pogled u kabinu otkriva digitalizovanu instrument tablu (u višim paketima opreme) sa ekranom dijagonale 10,2 inča, dok je na centralnoj konzoli 9,3-inčni displej multimedijalnog sistema.

Uočljive su i manje promene u dizajnu središnje konzole, uključujući komande klima-uređaja. Jedna od najvećih novina restilizovanog modela je uvođenje plug-in hibridne opcije. Ova verzija nosi oznaku Megan E-Tech, a hibridni pogon se sastoji od 4-cilindarskog 1.6-litarskog benzinca i elektromotora ukupne snage 160 KS (118 kW).

Automobil je opremljen baterijom kapaciteta 9,8 kWh, koja obezbeđuje autonomiju u čisto električnom modu, u kombinovanom režimu vožnje (prema WLTP ciklusu) do 50 km, dok je maksimalna brzina u tom slučaju limitirana na 135 km/h. U gradu Megan E-Tech u vožnji na struju može da pređe i do 65 km.

Motorizacija modela za 2020. uključuje poznati 1.3-litarski TCe benzinac u varijantama sa 115, 140 i 160 KS, dok se snaga prenosi pomoću 6-brzinskog manuelnog ili 7-stepenog automatskog menjača, dok je novost verzija sa 100 “konja”.

Reno je najavio da će se od kraja 2020. pogonskoj paleti priključiti i 1.0 TCe sa 120 KS (88 kW).

Oni koji preferiraju dizelaše mogu da izaberu jednu od dve 1.5 Blue dCi opcije, od 95 ili 115 KS. Slabija je uparena sa 6-brzinskim manuelnim, a jača sa 7-stepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom. Takođe, za 2020. godinu paket GT Line zamenjen je paketom RS Line, koji donosi agresivniji izgled inspirisan sportskom verzijom RS. Uz dvostruki izduv, tu su i nove alu felne od 17 i 18 inča, sportska prenja sedišta, kožni volan sa “RS” oznakom, aluminijumske pedale nožnih komandi…

U vrhu ponude jeMegane RS za 2020. koji sada raspolaže se 300 KS (220 kW) i 420 Nm, što je za 20 “konja” i 30 Nm više nego ranije. Automobil je opremljen EDC automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, a ukoliko se kupac odluči za manuelnu opciju, moraće da se zadovolji i sa nižim maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm.

Kada je reč o verziji RS Trophy, ona je zadržala 300 konjskih snaga, kao i pre. Megan za 2020. opremljen je i najsavremenijim sistemima asistencije, uključujući “Highway & Traffic Jam Companion” sa tehnologijom polu-autonomne vožnje “nivoa 2”, koja se može koristiti pri brzinama 0-160 km/h.

Osveženi Reno Megan pojaviće se u prodaji tokom leta, kada će biti poznate i cene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here