Reporter “Vesti” u avionu od Beograda do Zagreba: Let za obnovu veza

0

Fonet
Na zagrebačkom aerodromu: Pozdrav vodenim topom

Let od Beograda do Zagreba nikada nije bio tek još jedna avio linija. Njegovo otvaranje bilo je učvršćivanje osovine Kraljevine Jugoslavije, odnosno kasnije socijalističke Jugoslavije. Njegovo gašenje je u nizu sličnih "manifestacija" bio uvod u tragediju.

Pilotirala i žena

Nacionalna aviokompanija Srbije je odlučila da iskorači po treći put u istoriji letova između dva grada i obnovi veze. Erbas Er Srbije nazvan po Novaku Đokoviću je 12. decembra poleteo po gustoj magli iz Beograda. U Zagrebu je avion srpske kompanije dočekalo sunce i tradicionalni vodeni topovi kojima aerodromi uvek dočekuju novu kompaniju. Avionom su upravljali kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor Er Srbije i Biljana Savić, jedna od tri žene pilota srpske kompanije. Desetine novinskih i televizijskih ekipa iz Hrvatske, kao i brojna srpska delegacija srele su se ponovo na pisti hrvatske prestonice i već to je pokazalo da obnovljeni let nije običan.

Fonet
Seku tortu: Dane Kondić i Bruno Mazurkijević

Čak ni tenzije između Srbije i Hrvatske, odustajanje premijera Zorana Milanovića da doputuje u Beograd, ili povratak Vojislava Šešelja u Srbiju baš tim erbasom koji je sleteo u Zagreb, nisu poremetili planove. Momci i devojke u nacionalnim nošnjama dočekali su beogradske putnike u salonu Međunarodne zračne luke Zagreb i darivali svakog putnika liciderskim srcem.

Torta sa logom Er Srbije

Bruno Mazurkievič, generalni direktor Međunarodnog aerodroma u Zagrebu, sačekao je goste iz Beograda s velikom tortom ukrašenom logotipom Er Srbije.

– Dolazak nove aviokompanije uvek je razlog za zadovoljstvo, jer obogaćuje ponudu i uslugu Međunarodne zračne luke Zagreb i omogućava putnicima širi izbor. Er Srbija donosi još jednu vrstu saobraćajne povezanosti između Hrvatske i Srbije. Drago nam je što i ovu aviokompaniju možemo da pozdravimo u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb i verujemo da ćemo uspešno sarađivati.

Fonet
Pilot: Biljana Savić

Odziv putnika je bio iznenađujuće velik za prvi dan. Ispostavilo se da putnici iz Zagreba računaju na Beograd kao tranzitni centar za putovanja uglavnom na Bliski istok i dalje.

– Često putujem između Zagreba i Skoplja, ali iako imam direktnu vezu iz Zagreba, ovaj let je daleko jeftiniji. Dopada mi se usluga, vaše nasmejano kabinsko osoblje i nemam nameru da menjam kompaniju – kaže Kristina Stojanovska koja je iz Zagreba krenula za Makedoniju.

Raspoložene dame

Red letenja

Avioni Er Srbije poletaće iz Beograda za Zagreb svakodnevno u 7.35 i 18.20, a iz Zagreba za Beograd u 10.05 i 20.40. Prvi let na ovoj liniji obavio Jatov prethodnik Aeroput u februaru 1928. godine, a JAT je ponovo uspostavio letove na ovoj liniji u aprilu 1947. godine i održavao ih je do avgusta 1991. godine.

U avionu je posebno bila raspoložena grupa dama u ozbiljnijim godinama koja je odlučila da sa službenog puta u Zagrebu krene put Beograda na koncert Zdravka Čolića.

– Ova linija nam odgovara. Imamo i let Er Srbije iz Ljubljane, ali nismo htele kući, već pravac Beograd. Koncert će biti sjajan, a radujemo se i beogradskim kafanama. Klopa i zabava su uvek bili sjajni – rekla Tajša Preskar.

Hrvatski novinar Denis Kuljiš piše kako je ključ uspeha Er Srbije partnerstvo s Etihadom.

"Etihad je bivši JAT pretvorio u južnoeuropsku podružnicu, "fider" (hranioc, prim. aut.) operatera na kraćim rutama za interkontinentalne putnike, a beogradska zračna luka postala je tako jedan od njegovih čvorišta uz Cirih, Rim, Berlin. Time je smanjio operativne troškove jer mu je jeftinije ako putnike prevoze Srbi preko Beograda, dok je ovima to odmah donijelo veliki priljev na aerodromu od naplate pristojbe, te povećanje naknade za prelet preko područja beogradske kontrole letenja", navodi Kuljiš.

ISTORIJA LETOVA IZMEĐU PRESTONICA SRBIJE I HRVATSKE

Letelicom upravljao Tadija Sondermajer

Prvi komercijalni let između Beograda i Zagreba obavljen je 15. februara 1928. godine, a velelepni doček avionu tipa potez-29 iz Beograda napravljen je tada na aerodromu Borongaj.

Četvrta destinacija

Let za Zagreb je četvrta avionska linija Er Srbije prema Hrvatskoj, s tim što su Split, Dubrovnik i Pula zasad samo letnje, sezonske destinacije.

– Posle 23 godine, vazdušni most između ova dva glavna grada je ponovo uspostavljen. Ponosimo se time što smo u prilici da doprinesemo približavanju stanovništva i privreda dveju zemalja – rekao je u Zagrebu Dane Kondić predsednik uprave Er Srbije.

Avionom je upravljao niko drugi do Tadija Sondermajer, osnivač i prvi direktor jugoslovenske aviokompanije Aeroput koja je te godine i osnovana.

Letovi su trajali sve do izbijanja Drugog svetskog rata, a obnovljeni su u FNRJ 15. aprila 1946. letom preko Zadra. Saobraćaj bez međusletanja uspostavljen je 6. maja te godine, a od 1. aprila 1947, sad već kompanija pod imenom Jugoslovenski aerotransport je tada supermodernim DC-3 sletela u Zagreb.

Avionska veza Beograd – Zagreb je razvijana, pa je tako tokom zlatnih sedamdesetih JAT leteo iz Beograda za Njujork preko Zagreba.

Tenzije nastaju kad se i zajednička država zaljuljala, pa tako u januaru i februaru na Plesu nisu želeli da opslužuju "jugo kompaniju".

Jugoslovenski avioni saobraćali su s drugih hrvatskih aerodroma sve do 13. septembra kad je poslednji vazduhoplov JAT otišao iz Pule za Beograd.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here