Reporteri “Vesti” u Loparama i na Majevici (3): Veliko srce dijaspore!

0
Hadži Marko Vujičić
ZAHVALAN NA DONACIJAMA: Dr Želimir Nešković

Najviše zasluga za uvezivanje Lopara i dijaspore ima Udruženje Majevičana u Švajcarskoj. Udruženje deluje od marta 2010. godine i to najpre kroz humanitarni rad, da bi kasnije svoje aktivnosti proširilo na konkretne projekte i ulaganja. Ipak, humanitarni rad je i dalje u vrhu njihovih prioriteta. To se na delu najlakše može videti na primeru lokalnog Doma zdravlja koji najviše liči na mini-klinički centar, jer poseduje mnoge specijalističke ordinacije i uređaje kojima ne mogu da se pohvale ni mnogo bogatija mesta.

Dr Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare ponosno ističe da je u januaru ove godine Udruženje Majevičana iz Švajcarske za potrebe transporta pacijenata kupilo putničko vozilo sa pogonom na sva četiri točka.

Aparat za brzo antigensko testiranje

– Vrednost ove donacije je oko 7.500 evra, a sanitet koristimo za prevoz pacijenata u veće zdravstvene centre u Republici Srpskoj, BiH ili Srbiji. Uz ovo, Dom zdravlja ima još četiri sanitetska vozila od kojih je jedno specijalizovano za prevoz pacijenata za dijalizu. I u nabavci tih vozila tu su naravno prednjačili naši Majevičani u rasejanju.

Sagovornik “Vesti” ističe da među donatorima nisu samo zemljaci sa Majevice, već i prijatelji Lopara. Jedan od njih je i biznismen iz Nemačke, Miroslav Kojadinović, humanista rodom iz Teslića. U ovoj godini, Kojadinović je donirao aparat za brzo antigensko testiranje na korona virus i 700 testova.

– Cela donacija je vredna oko 10.000 evra, a ovi testovi su od ključne važnosti kada je reč o trijaži i dijagnostikovanju pacijenata za PCR testiranje. Isti takav aparat se koristi samo u Institutu za javno zdravlje u Banjaluci i iskreno, nisam siguran da su ga nabavili još neki Domovi zdravlja, a reč je o veoma pouzdanoj metodi za utvrđivanje virusa koji je apsolutno validan kao dokaz pri ulasku u sve zemlje EU i šire. Otuda su Lopare jedna od retkih opština u BiH koja može da se pohvali besplatnim, ali i komercijalnim testiranjem na korona virus – naglašava direktor Doma zdravlja Lopare i dodaje da je Kojadinović 2017. donirao sanitetski kombi, a 2019. značajno pomogao u nabavci ultrazvučnog aparata vrednog 25.000 evra.

Jedna od donacija Udruženja Majevičana u Švajcarskoj

– Na donatorskoj večeri, sa svojim prijateljem iz Nemačke pomogli su sa 10.000 evra. Ostatak su naravno prikupili naši Majevičani iz Švajcarske – ponosno ističe dr Nešković.

Jedan od najznačajnijih projekata Udruženja Majevičana je bez sumnje Centar za bazičnu rehabilitaciju koji je otvoren juna prošle godine. Dijaspora je pomogla u izgradnji, ali i opremanju 200 kvadrata sa najsavremenijim aparatima za primarni nivo zdravstvene zaštite.

– U našem Centru su moguće ultrazvučne i magnetoterapije, laser terapije, terapija parafinom, kinezi terapija, kao i lečenje galvanskom strujom. Uz to koristimo aparat za kratkotalasnu dijatermiju za tretman hroničnih stanja u reumatologiji koji se koristi u lečenju oboljenja zglobova kolena, ramena… Uz svesrdnu, veliku pomoć Udruženja Majevičana opremanje ovog centra su pomogli i njihovi prijatelji iz dijaspore i Srbije – priča dr Nešković.

On objašnjava da se ideja o otvaranju ovakvog centra javila iz potrebe meštana koji su na tretmane do sada išli u Dom zdravlja u Ugljeviku i njihovu Službu za bazičnu rehabilitaciju.

– Ugljevik je od nekih sela u Loparama udaljen i više od 25 kilometara. Mada Centar uveliko funkcioniše, trenutno imamo između 15 i 20 pacijenata, u fazi smo registracije ove službe kod Ministarstva zdravlja Republike Srpske posle čega ćemo biti u prilici da direktno sa Fondom za zdravstveno osiguranje ugovaramo usluge. Na taj način, naši građani će ili besplatno ili uz simboličnu participaciju imati vrhunsku uslugu – ističe dr Želimir Nešković.

Vakcinacija

Dr Želimir Nešković ističe da je do sada u Loparama vakcinisano 2.400 građana, a da je od početka septembra zabeleženo 18 novih slučajeva COVID-19 i to uglavnom među nevakcinisanim delom stanovništva.

– Cela dva meseca, od 15. juna do 16. avgusta Lopare nisu imale zabeležen ni jedan slučaj obolelog pacijenta od COVID-19 virusa. Poredeći se sa ostalim lokalnim zajednicama u samom smo vrhu po rezultatima i po broju vakcinisanih, ali i malom broju obolelih. Tome je značajno doprinela i naša dijaspora koja je ispoštovala sve preporuke – kaže dr Nešković.

Pečenice za Božić

Udruženje Majevičana iz Švajcarske januara ove godine je uspešno okončalo tradicionalnu akciju koju započinju svakog novembra, a povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Prikupljaju se donacije kako bi se na taj dan socijalno najugroženijim porodicama podelile pečenice. Ove godine, prasići su stigli u 72 doma na teritoriji opštine Lopare.

U ponedeljak – Reporteri “Vesti” u Loparama i na Majevici (4): Srce vuče zavičaju