H. M. Vujičić
KUĆA U RODNOM MESTU: Gojko Tasovac nije hteo stan u Beogradu

U priči o ulaganjima u Lopare, opštini na samom severoistoku Republike Srpske i entitetskoj granici sa Federacijom BiH, uz brojnu srpsku dijasporu čelni ljudi ove opštine posebno ističu donaciju Vlade Srbije zahvaljujući kojoj će uskoro u mestu Priboj, na magistralnom putu ka Tuzli, biti otvorena proizvodna hala sa 100 novih radnih mesta.

– Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vlada Srbije je 2019. godine donirala sredstva za čak 42 lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Lopare su dobile 650.000 maraka, odnosno 325.000 evra i to je do sada najveća pojedinačna donacija našoj opštini. Istovremeno, ovo je sjajna ideja i pravi model kako da se pomogne privredni rast nerazvijenih opština u Republici Srpskoj i otvore nova radna mesta – ističe Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Njegov zamenik, Goran Tasovac, dodaje da su u toku pregovori sa više privrednika koji su zainteresovani da prošire svoje poslovanje, ali i zaposle oko 100 meštana ove i okolnih opština.

– Kada su Lopare dobile donaciju bilo je samo pitanje gde je realizovati, a u prvom planu nam je bila želja da zaustavimo odlazak mladih koji, nažalost, i dalje traje. Sve do rata, meštani Priboja nisu imali potrebe nigde da idu jer je većina radila u Tuzli. Posle rata zavladalo je sivilo, bezperspektivnost, zbog čega se odlazilo ka Bijeljini, u Srbiju ili u inostranstvo – kaže Tasovac.

Goran Tasovac

Poslednja, veća “seoba” osetila se 2017. i 2018. godine kada su se u Sloveniji i Italiji otvorila nova radna mesta, mahom za vozače kamiona.

– Često razgovaram sa njima. Zarade jesu veće, ali priznaju da se u zavičaju ipak živi mnogo komotnije. Većini su porodice i dalje ovde, pa relativno često dolaze, barem jednom mesečno i svi tvrde da bi se sutra vratili kada bi ovde imali normalne plate. Uveren sam da je to moguće, jer većini njih je srce i dalje ovde, na Majevici. Ne skrivaju da je tamo gde žive lepo, da su im plate pristojne, ali ponavljaju da nema života kao što je ovaj. I nema ga! – poručuje Tasovac.

Zapošljavanjem zaustaviti odlazak mladih iz Priboja

Svaku rečenicu potpisuje jedan od njegovih rođaka i prvih komšija iz Priboja, 59-godišnji Gojko Tasovac. Gojko je trbuhom za kruhom prvo otišao za Beograd, onda 1987. godine za Nemačku, potom za Švajcarsku. Ukupno 35 godina pečalbe.

U mestu Uster kod Ciriha su mu i dalje supruga Milica i tri kćerke: Danijela (30) koja je udata i ima sina, Jelena (28) i najmlađa Ivana (21). On je i dalje na relaciji Švajcarska – Republika Srpska, ali tvrdi da nema lepšeg mesta za život od njegove Majevice.

– Mnogi su me pitali zašto sam toliko uložio u kuću u Priboju kada sam za te pare mogao da kupim stan u centru Beograda. Nisam hteo. Srce vuče ovamo. Vuku koreni, grobovi, rođaci, komšije, prijatelji… Dovoljno je da vidiš ovu lepotu oko nas pa da ti se duša napuni srećom. Taj osećaj ne može da se kupi, jer se ne prodaje. A ako se zaželim, za dva sata sam autom lako u centru Beograda i pijem kafu – priča Gojko Tasovac.

Kaže da je velika zabluda kako je Švajcarska obećana zemlja, jer plate jesu mnogo veće nego u Srbiji ili Republici Srpskoj, ali je i život daleko skuplji.

– Za omladinu nema problema, posebno one koji su obrazovani i hoće da rade. Ali, za običnog radnika danas je mnogo bolje da traži posao u Loparama ili Beogradu nego u Cirihu. Prosečna plata je oko 5.000-6.000 franaka, a dažbine su oko 4.000, pa sračunajte koliko ostane. Pritom, vi ste tamo uvek stranac, mada je u Švajcarskoj oko 40 odsto stranaca.

Švajcarac kao Srbin

Rođena sestra Gorana Tasovca je udata za Švajcarca, Jerka Akermana iz Meksa u Sent Galenu. Imaju dve kćerkice, a ne zna se da li u Lopare više vole da dolaze one ili Jerk.

– On voli više ovaj kraj nego Švajcarsku zbog čega je 1997. napravio i kuću ovde. Kao da je ovde rođen, voli da se druži sa komšijama, da pomaže u nevolji… Kao da je sa Majevice ponikao. Jedino što nije “povukao” na nas je tačnost. Ona poslovica “tačan kao švajcarski sat” bukvalno kao da je po njemu sačinjena. Ako se sa njim dogovoriš u određeno vreme onda mora biti tako i to u sekundu – smeje se Tasovac.

U Priboju će dogodine biti veselja

Svadba u zavičaju

Srednja Gojkova kćerka Jelena nedavno se verila, a sledeće godine je svadba. Gojko kaže da nije bilo dileme gde će se veselje održati.

– Planiramo da bude ili u etno-selu Stanišić kod Bijeljine ili ovde, u Priboju da zakupim plac i šatru i na Majevici ugostimo svatove. Jer, i mladoženja je Lopara, iz Jablanice. Nema lepšeg veselja nego onog u otadžbini, u svom zavičaju – ističe Gojko Tasovac.

Sutra – Reporteri “Vesti” u Loparama i na Majevici (4): Heroj iz Brijesta