pixabay.com
Ilustracija

Odredba u Ustavu Republike Srpske kojom je propisana smrtna kazna za najteže oblike teških krivičnih dela uskoro bi mogla biti obrisana nakon što se o ustavnosti postojanja smrtne kazne 4. oktobra ove godine izjasni Ustavni sud BiH.

Zahtev Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske uputili su polovinom ove godine delegati iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske, pišu “Nezavisne novine”. Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je za očekivati da će Ustavni sud BiH uvažiti apelaciju.

– Najbitnije je da se smrtna kazna ne izriče u Srpskoj već duže od 25 godina, a nije je ni bilo nikada moguće izreći, jer ona nije predviđena krivičnim zakonom. Ona je samo jedna kategorija koja se navodi u Ustavu, ali se ne primenjuje – rekao je Petković.

“To nema nigde u Evropi”

Prema njegovim rečima, u Srpskoj postoji konsenzus o tome da je smrtna kazna neustavna kategorija i da treba ići u pravcu izmene Ustava, ali izmena Ustava je komplikovana procedura.

– Potrebno je postići širi konsenzus i narodnih poslanika, tako da se ne može očekivati da to bude ni lako ni brzo, ali u svakom slučaju treba ići u izmene Ustava u tom smeru – objasnio je Petković.

Potpredsedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović kaže da je zahtev za ocenu ustavnosti člana Ustava posledica izveštaja koje je uputila Evropska komisija u Mišljenju o kandidaturi BiH za članstvo u Evropskoj uniji u kojem je navedeno da smrtnu kaznu treba izbrisati iz Ustava Srpske.

– Očekujem da će Ustavni sud BiH prihvatiti našu apelaciju i da te odredbe koja reguliše postojanje smrtne kazne u Ustavu više neće biti. To nema nigde u Evropi i očekujem da će biti izbrisana i iz Ustava Republike Srpske. Naš zahtev Ustavnom sudu BiH ide u pravcu da se ova odredba u Ustavu obriše odmah nakon odluke – kaže Mahmutović.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da parlament i Srpska nisu krivi što je smrtna kazna još u Ustavu, istakavši da su za njeno postojanje odgovorni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i Kancelarija visokog predstavnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here