Vlada RS
Vlada Republike Srpske

Vlada Republike Srpske je u nastavku 13. sednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako se navodi, antidejtonskog delovanja.

“Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obe ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika RS u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Vlada Republike Srpske je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama ovih zemalja prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH”, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je “obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici”.

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira oglasili su se juče saopštenjem u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate. U istom saopštenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dve članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a.

7 COMMENTS

  1. Da – trenutno je zaljenje, a kad to ne budu vise reci, onda ce biti – samo nemoj po glavi druze plavi.
    Daleko je Rusija. A Srbija ne sme. Eh sad videcemo kako ce se to vec srediti. Mile zna da blefira.

  2. To vazi samo za opoziciju da se ne smije sastajati sa Amerima i Britancima.Dodik i Snsd-e ce uvijek sa Amerima i Britancima imati nekakve kontakte oni sve rade ispod stola.Dodika su oni instalirali i oni ga odrzavaju na vlasti samo je Dodik spreman da unisti Srbe.

  3. ISPRAVNA ODLUKA! BRAVO PREDSEDNICE !!! ONI SU UZ NEMACKU NAJVECE ZLO U EVROPI !!! TREBA DA TO URADI I SRBIJA !!! TREBA RADITI NA OTCEPLJENJU OD BIH !!! ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA,SRBIJA,RUSIJA I SRPSKA CRNA GORA !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here