M. Karović
Foto: Ilustracija

Narodna skupština Republike Srpske danas je u prvom nastavku šeste redovne sednice usvojila devet zakona i četiri nacrta zakona.

Usvojeni su sledeći zakoni – Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju uz prihvaćene amandmane koji postaju sastavni deo zakona, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju uz prihvaćeni amandman, zatim Zakon o razvoju malih i srednjih preduzeća, o zanatsko-preduzetničkoj delatnosti, o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, Zakon o javnim putevima uz prihvaćene amandmane, o naučnoistraživačkoj delatnosti i tehnološkom razvoju, o elektronskom potpisu Republike Srpske i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici uz prihvaćene amandmane.

Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je uvođenje privatnih osnovnih škola, kao i uvođenje Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja. Takođe, predviđeno je da će mala matura ubuduće biti proslavljana u školskim objektima.

Izmene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju odnose se na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola. Izmenama ovog zakona otklanja se mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima, čime se povećava konkurentnost tržišta.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća propisano je proširenje nadležnosti Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i njena transformacija u Razvojnu agenciju Republike Srpske.

Razlog za izmene i dopune Zakona o zanatsko-preduzetničkoj delatnosti je propisivanje uslova i načina sprovođenja postupka elektronske registracije preduzetnika. Parlament Srpske je danas usvojio i Nacrt zakona o električnoj energiji, Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske, Nacrt zakona o izmeni Zakona o sudskim taksama i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama.

Nacrt zakona o električnoj energiji upućen je u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, a javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijama trajaće 90 dana, dok će javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama, po zaključku koji je usvojila Narodna skupština RS, trajati 60 dana.

Drugi nastavak šeste redovne sednice zakazan je za ponedeljak, 7. oktobra, u poslepodnevnim časovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here