EPA
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Zvanični Kremlj potvrdio je danas da je francuski predsednik Emanuel Makron bio na fizičkoj distanci od predsednika Vladimira Putina na razgovorima u ponedeljak, jer je francuski lider odbio da uradi ruski test na Covid-19 pre njihovog sastanka.

Dvojica predsednika su u ponedeljak u Moskvi razgovarali o ukrajinskoj krizi, a svima je palo u oči da su sedeli na suprotnim krajevima ogromnog stola dugog četiri metra.

Pojedine diplomate sugerisali su da je Putin možda želeo da pošalje diplomatsku poruku, ali dva izvora upoznata sa zdravstvenim protokolom francuskog predsednika rekli su za Rojters da je Makron imao izbor – ili da prihvati PCR test koji bi uradile ruske vlasti i da mu bude dozvoljeno da se približi Putinu ili da odbije i da se pridržava stroge distance.

“Nismo mogli da prihvatimo da se oni domognu predsednikovog DNK”, rekao je jedan od francuskih izvora Rojtersa.

Drugi izvor iz Makronovog okruženja potvrdio je da je predsednik Francuske odbio da uradi ruski PCR test i naveo da je Makron umesto toga uradio francuski PCR test pre polaska i antigenski test u Rusiji, koji je uradio njegov lekar.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je razumeo stav Francuske, ali da se rukovodio potrebom da zaštiti Putina na sastanku na kome su lideri sedeli na suprotnim krajevima stola dugačkog četiri metra. Peskov je naglasio da se ne radi o politici i da to nije uticalo na razgovore.

Mediji podsećaju da je u četvrtak, tri dana nakon što su se sastali Makron i Putin, ruski lider primio kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva, da se sa njim rukovao i da su sedeli blizu, odvojeni samo malim stolom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here