Upala zglobova i bolovi koji se javljaju prilikom te upale nimalo nisu prijatni. Mnogi žele da izbegnu razne lekove protiv bolova kako bi sačuvali svoj organizam. U onim situacijama kada stanje nije alarmanto, možete se koristiti nekim od ovih prirodnih preparata protiv bolova u zglobovima.

Upala zglobova je autoimuno oboljenje koje nastaje kada imunološki sistem tretira ćelije organizma kao napadača – strano telo. Manifestuje se otokom i jakim bolom u zglobovima šaka, kolena, laktova i ramena. Bolovi u zglobovima ispoljavaju se na različite načine, pa će tako nekog zglobovi boleti samo ujutro, dok će druge na primer, boleti tokom neke jače fizičke aktivnosti. Bolovi u zglobovima i mišićima su po statistikama jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Još uvek nije utvrđen tačan uzrok ovog problema, ali se zna da važnu ulogu ima nasledni faktor. Prekomerna težina,istezanje tetiva ili ligamenata, iscrpljenost, bakterijske i virusne upale te razni hormonski i metabolički poremećaji, takođe mogu biti uzroci ovog bola.

Istraživanja su pokazala da od raznih problema koje uzrokuju bolni zglobovi pati gotovo 80 odsto svetske populacije svih uzrasta,a degenerativne promene javljaju se kod 40% žena i muškaraca između 45 i 65 godina i oko 70% ljudi preko 65 godina.

Saveti za zdrav život

Voćna dijeta: Da ili ne?

U prirodi se nalazi lek za sve. Ovo su neke od namirnica i biljaka koje mogu pomoći kog bolova u zglobovima:

Ulje tamjana nastaje destilacijom smole i sadrži kiseline koje ublažavaju bolove, naročito u zglobovima i mišićima.

Maslinovo ulje deluje jednako kao brufen i da ublažava bolove.

Koren kurkume u svom sastavu ima kurkuminoid, koji deluje protiv brojnih upala.

Bolovi u zglobovima ublažavaju se i leče korom bele breze jer sadrži salicin, prirodni analgetik, pa se čaj od bele breze od ove biljke upotrebljava za ublažavanje simptoma artritisa.

Kao provereni, stari narodni lek protiv bolova u zglobovima, koristi se želatin. Želatin se konzumira oralno, pomešan sa vodom koji je ostavljen da prenoći kako bi želatin nabubreo.

Na oboleli zglob mogu se stavljati obloge od listova koprive.

Topli čaj od đumbira, breze, lovora ili mirođije – u itso vreme opušta a i uklonja bol koji se javlja u zglobovima.

Obloge od kupusa takođe su pogodne za ublažavnje otoka i bolova.

Sok od kupusa – preventiva protiv raka

Pored korišćenja lekova i preparata, preporučuje se i fizička aktivnost kao i izbalansirana ishrana, koja umnogome olakšava tegobe prouzrokovane upalom zglobova. Regulisana telesna težina smanjuje pritisak na kosti i zglobove.

Naučnici tvrde: Hodanje je zdravo samo ako se krećete ovom brzinom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here