youtube.com/belgrade26

Grickanje noktiju je grozna navika, a može biti i opasna. Donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da prestanete to da radite.

Zašto bi trebalo da prestanete da grickate nokte? Osim što je ružno, škodi i noktima i šakama, ali i zubima i vilici. Grickanje noktiju povećava šanse da zakačite neku infekciju pošto niko živi neće temeljno oprati ruke pre nego što počne da gricka nokte.

Posmatrajte to ovako, ako grickate nokte, a niste pažljivo oprali ruke pre toga, grickanje noktiju isto je što i: lizanje tastature, grickanje kvake na ulaznim vratima, grickanje mobilnog telefona koji spuštate gde stignete, grickanje rukava jakne, ključeva, upaljača koji vam je hiljadu puta ispao… Jednom rečju – fuj.

Idite na manikir

Što skuplji, to bolje. Ako ste žena, veće su šanse da ovo “upali” jer kad vam srede nokte i savršeno ih nalakiraju, biće vam žao da to pokvarite grickanjem. Ako izaberete neku nijansu laka u jarkoj boji, to će vam biti dodatni “podsetnik”. Kod mušakaraca je ovo malo manje efikasno, ali ako odete na manikir i platite ga puno, možda vas “novčanik” podseti zašto ne bi trebalo da grickate nokte bar neko vreme.

Neka vam nokti uvek budu kratki

Ovako će vam biti malo teže da “nađete” nešto zgodno da odgrizete.

Redovno mažite ruke kremom

Prvo, šake će vam biti lepše, a drugo, kreme za ruke umeju da budu gadnog ukusa. Ovo može da pomogne ljudima koji nokte grickaju potpuno nesvesno.

Pomažu i namenski preparati

Sredstva za odvikavanje od grickanja noktiju su gorka, neprijatnog ukusa. Ako vam krema za ruke ne bude dovoljno odvratna, ovi preparati verovatno hoće. Samo je potrebno da ih nanosite redovno neko vreme.

Neka vam ruke budu zauzete nečim drugim

Ako grickate nokte kad ste nervozni, pokušajte da nađete drugi “ventil”. Pokušajte da držite u ruci olovku, neku od onih loptica koje bi trebalo da pomažu u oslobađanju od stresa, ili spiner.

I na kraju, uvek vam preostaju flasteri… Ako baš ništa od ovoga ne pomogne, zalepite flastere na prste šake na kojoj grickate nokte. Jedan vikend trebalo bi da bude dovoljan da se oslobodite ove navike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here