Restriktivnije mere za medije

0

Ona je posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja u sportu naglasila da je ovakva odluka u skladu sa preporukama Međunarodne federacije sportskih novinara FIFA i UEFA.

 

Ministarka drugima određuje šta da rade!

 

"Takođe, u štampanim medijima se više neće objavljivati fotografije nasilja već snimci posledica tog nasilja, a na naslovnim stranama neće smeti da se objavljuju fotografije povređenih ili mrtvih navijača", rekla je ministarka na konferenciji za novinare.

 

Ove mere, prema njenim rečima, nisu samo u skladu sa Zakonom već i sa Kodeksom novinara Srbije.

 

Član Saveta republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić napomenuo je da ove mere ne znače represiju prema emiterima jer, kako je rekao, i Ministarstvo omladine i sporta i RRA žele da "reaguju preventivno".

 

Snežana Samardžić Marković je podsetila na to da je u 2009. godini bilo ukupno 43.578 sportskih događaja, što je 77 odsto svih javnih skupova.

 

"U prvih 10 meseci 2009. godine bilo je 110 težih narušavanja javnog reda i mira, ali u poslednja tri meseca ove godine taj broj beleži pad za 28 odsto", rekla je Snežana Samardžić Marković.

 

Lepu je matematiku ministarka izvela nema šta, ali je zaboravila, da li namerne ili ne, da kaže da je u poslednjih tri meseca bila pauza u domaćem fudbalu, gde se najviše nasilja i događa. Pošto se fudbalski šampionat Srbije nastavlja već ove subote, Samardžić Marković će najverovatnije morati da uradi novi domaći zadatak i ponovi matematiku kako bi došla do nove brojke o "padu" nasilja na sportskim borilištima.

 


 

Možda i najvažija činjenica jeste da je tri sekunde nasilja, samo preporuka, a ne obaveza, jer u zakonu nije definisano vreme trajanja video izveštaja o nasilju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here