A. S.
BOGATSTVO NOŠNJI: Biljana Regan na jednoj od proteklih revija

Otkad se odselila u Vašington, rođena Šapčanka Biljana Regan ima samo jedan cilj – da kad god je u prilici Amerikance, ali i pripadnike drugih naroda koji žive ili dolaze u glavni grad SAD, upozna sa bogatom kulturom i tradicijom Balkana.

Podsećamo da je ova naša zemljakinja u tu svrhu osnovala i Udruženje “Biljana Regan”, u kojem su mnoge naše devojke i momci, ali i članovi iz Rusije, Hrvatske, Maroka, Etiopije, Amerike… Sve njih okupila je zajednička ljubav prema narodnom stvaralaštvu i želja da običaje rodnog kraja sačuvaju od zaborava.

A, Biljana je posebna još po nečemu – poseduje jedinstvenu kolekciju unikatnih, čak i muzejskih primeraka narodne nošnje, koju je sada rešila da pokaže široj publici.

– Čast mi je da mogu da pozovem sve zainteresovane na veliku tradicionalnu reviju narodnih nošnji – Balkan Cultural Experience, koja će se održati 11. maja, s početkom u 17.00 časova. Tom prilikom predstaviću svoju privatnu kolekciju naših nošnji koja je poznata po živopisnosti, bogatim i živim bojama. A, uz nošnje posetioci će ovog puta moći da vide i brojne primerke nakita, tekstila, ćilima, obuće – opanaka, čarapa… Svaki kraj Balkana je i po tome na svoj način poseban. A, posle revije, gosti će već po tradiciji uživati u našoj tradicionalnoj, narodnoj kuhinji – kaže Biljana Regan.

Ova izložba održaće se na adresi: St Paul’s, United Methodist Church, 10401 Armory Avenue Kensigton, MD 20895.

Izvor:
A. S. - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here