EPA/Sascha Steinbach

Naučnici sa Univerziteta u Bonu sproveli su svojevrsni eksperiment uživo u gradu Hajnsbergu, koji važi za “nemački Vuhan”, jer je bio najteže pogođen koronavirusom. Otkriveno je da se koronavirus ne prenosi lako kao što se mislilo, da je 10 puta više zaraženih nego registrovanih, kao i da svaki peti zaraženi uopšte nema simptome.

Tim koji su predvodili profesori Hendrik Štrek i Ganter Hartman sproveo je istraživanje u kome je metodom slučajnog uzorka odabrano 600 domaćinstava, od kojih su 405 pristala da učestvuju, a sada su poznati i preliminarni rezultati.

Istraživanje je sprovedeno između 30. marta i 6. aprila, šest nedelja pošto je u ovom gradu izbila zaraza. Ispitivano je i testirano 919 učesnika.

Njima su rađeni testovi kako bi se pokazalo da li su zaraženi ili imaju razvijena antitela na koronavirus korona, dok su u domaćinstvima ispitivani načini prenošenja zaraze. Kako je utvrđeno, oko 15 odsto ispitanika bilo je zaraženo ili je preležalo koronavirus.

Kada se taj rezultat sa slučajnog uzorka prenese na celu Nemačku, dolazi se do toga da je oko 1,8 miliona građana imalo koronavirus, deset puta više nego što je broj zvanično registrovanih.

S obzirom da je u Nemačkoj preminulo 6.700 ljudi, prema računici bonskih profesora, smrtnost od Covid-19 je 0,37 odsto.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here