Riblje ulje eliksir mladosti?

0

 

Rezultati podržavaju preporuke Američkog udruženja za srce da treba uzimati najmanje jedan gram omega 3 ribljeg ulja dnevno.

 

Pacijenti sa visokim nivoima omega 3 masnih kiselina u krvi izgleda imaju sporiji proces biološkog starenja, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Kalifornije.

 

Brojne studije su do sada pokazale da riba iz hladnih voda – losos, tuna i druge ribe bogate uljem – sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu da umanje rizik od koronarnih bolesti, ali niko sa sigurnošću ne zna zašto je to tako.

 

Doktor Ramin Farzane-Far sa kalifornijskog univerziteta sproveo je studiju kako bi ustanovio da li postoji veza između starenja ćelija i omega 3 kiselina.

 

Glavni rezultat te studije je da ta veza postoji, rekao je Farzane-Far.

 

Tuna – ukusna i lekovita

Zaštitne kapice na krajevima hromozoma, nazvane telomeri, sadrže genetski materijal. Kako se one skraćuju, ćelije stare. Doktor Farzane-Far i njegove kolege merili su dužinu telomera u ćelijama krvi kod 600 srčanih bolesnika.

Oni su želeli da saznaju da li postoji bilo kakva veza između nivoa omega 3 masnih kiselina i promene u dužini telomera tokom određenog vremenskog perioda.

 

"Pacijenti sa najvišim nivoima omega 3 ribljeg ulja pokazali su sporije skraćivanje dužine telomera, dok su oni sa najnižim nivoima imali najbrže skraćivanje dužine telomera, što je naznaka da ti pacijenti stare brže od onih sa visokim nivoima ribljeg ulja u krvi", zaključak je studije.

 

Istraživači su nekada verovali da samo redovno vežbanje i kontrola stresa mogu da održavaju telomere zdravim. Međutim, i konzumiranje ribe bogate mastima ili uzimanje preparata sa omega 3 kiselinom može da bude delotvorno.

 

Omega 3 kiseline nisu dobre samo za srčane bolesnike. One se dovode u vezu i sa ublažavanjem upale zglobova, usporavanjem gubitka memorije i smanjenjem makularne degeneracije, što je najčešći uzrok slepila kod starijih osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here