EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel, otkazao je posetu Prištini zbog zastoja u pregovorima između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) oko formiranja nove kosovske vlade, javlja večeras Gazeta Ekspres.

Otkazivanje posete američkog ambasadora dogodilo se jer nisu sve stranke bile spremne za tako nešto, bez preciziranja o kojim strankama je reč.

– Kao odgovor na vaše pitanje, mogu vam reći da smo otkazali poslednje putovanje jer, na žalost, nisu sve stranke bile spremne na tako nešto – izjavio je za Gazetu Ekspres portparol američkog ambasadora, Dik Kastin.

Grenel je, 3. januara u Berlinu, ugostio troje visokih zvaničnika DSK, potpredsednika stranke Agima Veljiua i dva člana predsedništva, Avdulaha Hotija i Skendera Hisenija, sa kojima je razgovarao o pregovorima po pitanju koalicije sa Pokretom Samoopredeljenje i o formiranju nove kosovske vlade.

Koalicioni sporazum Samoopredeljenja i DSK još uvek nije postignut, međutim, predsednik Kosova Hašim Tači, u pismu koje je danas uputio lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, zatražio je od njega da mu kaže da li će Samoopredeljenje dati ime kandidata za premijera ili ne, kako bi nastavio sa drugim mogućnostima koje predviđa Ustav Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here