Ričard Holbruk: Đukanović je bio iskreni saveznik NATO-a tokom rata na Kosovu

2
EPA
Ričard Holbruk i Slobodan Milošević u Beogradu 15. decembra 1998. godine

U autorskom tekstu za”Njujork tajms“, koji je preneo magazin “Internešenel Herald Tribjun” u svom broju od 10. aprila 2001. godine, bivši istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk izjavio je da se Đukanović hrabro suprostavio predsedniku Slobodanu Miloševiću i da je pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na Kosovu.

U tekstu koji nosi naziv “Četiri balkanske krize trebaju pažnju NATO-a”, Holbruk je analizirao situaciju u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori. Na samom početku je pozdravio hapšenje Slobodana Miloševića, priželjkujući, isto tako, hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Jedini primer gde Holbruk nije predložio intervenciju SAD u slučaju “separatizma” bila je Crna Gora, uprkos zvaničnom protivljenju Zapada zbog potencijalne destabilizacije regiona.

Holbruk ističe da u slučaju značajnije pobjede DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima od 22. aprila, međunarodna zajednica će morati da prihvati narodnu volju i, ako Crna Gora proglasi nezavisnost, Holbruk predlaže da se Zapad pripremi za ovu mogućnost i da ne troši američki uticaj u suprostavljanju, poručujući na kraju: “Mogli bismo živeti sa crnogorskom nezavisnošću”.

Dakle, više je nego očigledno da je Milo Đukanović tada zavredio određene kredite na Zapadu, ali i kod Holbruka lično, čim je njegov atar vladavine posmatran kao izuzetak od uspostavljenog principa pacifikacije ovog dela turbulentnog Balkana i sprečavanja afirmacije bilo čijih političkih projekata.

Poverenje Zapada je zadobio “hrabrim suprostavljanjem Miloševiću” i izdašnoj pomoći NATO-u u trenutku kada je na Srbiju izvršena kopnena i vazdušna agresija.

2 COMMENTS

  1. Sa naše strane to se zove veleizdaja – bio je član Vrhovnog saveta odbrane. Ali, nije to ništa novo, samo je obelodanjeno ono što se znalo od 1999.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here