Tanjug
Radi šta hoće: Vojislav Šešelj

Skupština Srbije iz dana u dan sve više liči na “Zadrugu” i slične rijalitije, a takvoj atmosferi ton daju radikali i njihov lider Vojislav Šešelj, kome je dozvoljeno da svakom ko mu se ne sviđa lepi najgore uvrede, preti gaženjem “izdajnika” i robijom za nepodobne novinare.

Rukovodstvo parlamenta naočigled cele Srbije uopšte ne reaguje na Šešeljeve prostačke tirade, a poslednja u nizu upućena je novinarki Danasa Snežani Čongradin, na koju se “profesor doktor”, kako je lidera SRS titulisao potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, obrušio najgorim uvredama i pretnjama.

Zbog njenog teksta, u kojem je navedeo da je Srbija izvršila genocid u Srebrenici, lider radikala je rekao da da bi svakog takvog novinara koji to napiše odmah poslao na 20 godina robije.

– Ružnija je i od Đilasa i od Boška Obradovića i od Sergeja Trifunovića, Vuka Jeremića, ružnija je od sve četvorice – izgovorio je Šešelj kome se predsedavajući, umesto da ga prekine, obratio sa: “Hvala, profesore.”

Dok socijalisti Šešeljevo ponašanje karakterišu nedorečenošću skupštinskog poslovnika, Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke ukazuje da je problem širi, jer “osuđeni ratni zločinac sedi u skupštini, iako zakonski nema pravo na to” i sa pozicije poslanika, vređa, preti, maltretira, mrzi i praktikuje sve što što je radio decenijama.

– Naš problem je mnogo veći od Šešelja i zove se pravna država. Vidimo ga kada takve stvari radi, a niko u državi ne reaguje – rekla je Jerkov.

Mada su naprednjaci i radikali nekada bili ista partija i često jedni druge podržavaju, u četvrtak su se ozbiljno razmimoišli.

– Naše dve poslaničke grupe se ne slažu oko toga da li je Makron trebalo da dođe u Srbiju. Vi smatrate da nije, a mi da jeste – rekao je šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović u polemici sa Vjericom Radetom iz SRS. On je dodao da je Makron pokazao “ličnu i političku hrabrost, i da poštuje građane Srbije, uprkos činjenici da je u njegovom govoru bilo i nekih stvari koje su za nas bile bolne”.

Radeta je optužbe adresirala na SNS, objašnjavajući da nisu ulazili u to da li on treba da dođe, već da su zgroženi time što nije zamoljen da ne kaže pred onolikim narodom da je Kosovo samostalna država.

Kapitalci na udici

Naprednjaci i radikali složili su se u oceni da je bivša vlast bila štetočinska, a Radetu je zanimalo i kada će biti uhapšeni “kapitalci”. Martinović je podsetio nabrajanjem osuđujućih presuda protiv Miroslava Miškovića i njegovog sina, i krivičnim procesima protiv najmanje šest bivših ministara Predraga Bubala, Slobodana Milosavljevića, Saše Dragina i dva krivična postupka protiv najmanje dva pomoćnika ministra.

Tri šamara hoću ja

Radikali ratuju i šamaraju političke protivnike i na društvenim mrežama.

“Gospođa od mene za ovaj tvit ima tri šamara prvi put kad je vidim … pa šta košta da košta”, napisala je Aleksandra Belačić iz SRS na Tviteru kao odgovor poslanici Dveri Mariji Janjušević na objavu da je Šešelj doprineo nedopustivoj etiketi genocida Srbima, više nego sve žene koje je prozvao, one u crnom, belom, novinarke”

– Sramota je konstruisati monstruozne laži o napaćenom srpskom narodu- napisala je Janjuševićeva, a Belačić je nazvala “glupačom” i navela kako je Šešelj pred celim svetom odbranio srpski narod od ljage i kleveta koje na nas bacaju oni čije ambasade posećuješ.