commons.wikimedia
Filip Riker

Vršilac dužnosti američkog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker u Skoplju je danas poručio da SAD žele videti usvajanje Zakona o Javnom tužilaštvu, jer to znači otvaranje pregovora sa EU ove jeseni.

Riker, nekadašnji američki ambasador u Skoplju, ponovio je da SAD snažno podržavaju evropsku budućnost Severne Makedonije i članstvo u NATO-u, ali da je za makedonsku budućnost veoma važna vladavina prava.

Javnost očekuje da se istrage nastave, da bi se pokazalo da se vladavina prava primenjuje i da niko nije iznad zakona, rekao je Riker danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom I istakao da je vreme da se stvari pomaknu sa mrtve tačke.

– SAD žele da rade sa svim političkim partijama u Severnoj Makedoniji i moramo videti razumne napore. Zakon o Javnom tužilaštvu treba doneti i ohrabrujem opoziciju da se pokrene u tom smeru. Vreme za igre je isteklo, nadam se njihovom konstruktivnom pristupu. Donošenje ovog zakona znači da će EU moći da otvori pristupne pregovore ove jeseni – rekao je Riker.

Američki diplomata Filip Riker je danas tokom posete Skoplju naglasio i da da je Severna Makedonija Prespanskim dogovorom pokazala primer hrabrog rešavanja problema i sposobnosti za kretanje prema napred ka pozitivnoj i svetloj budućnosti.

– U SAD-u sa ushićenjem gledamo na ono što ste vi i vaša zemlja uradili i u tom duhu država treba nastaviti – dodao je američki diplomata.

On očekuje da uskoro, na samitu u Londonu, Severna Makedonija postane 30. članica NATO-a.

Premijer Zaev je zahvalio SAD na kontinuiranoj podršci i naveo da je zadovoljan što će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO-a, što je, kao što je rekao, jedno od strateških opredeljenja države. On veruje da će Severna Makedonija uskoro dobiti i dugo očekivani datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here