EPA
Rio Tinto

Rio Tinto je postao prva velika rudarska kompanija koja je prekinula veze sa ruskim preduzećima, a japanski Soni i Nintendo obustavili su isporuke konzola za video-igrice, pridruživši se globalnom egzodusu stranih korporacija iz Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.

Japanski dobavljač građevinskih mašina Hitači saopštio je da će zaustaviti izvoz i obustaviti većinu operacija u Rusiji, osim onih vezanih za vitalne elektroenergetske objekte, nakon što su slične odluke donele američke industrijske kompanije Katerpilar, 3M Co, Dir i Hanivel, izveštava Rojters.

Japanski list Nikei navodi da je Hitači doneo odluku o obustavljanju poslova u Rusiji nakon zahteva ukrajinske vlade da to učini. Soni, čiji je filmski studio već prekinuo projekcije filmova u Rusiji, prekinuo je isporuke igrica u tu zemlju, a rivalski Nintendo je saopštio da je odložio globalno lansiranje jedne igrice na temu ratne strategije.

Prehrambene kompanije Nestle, Mondelez, Prokter&Gembl i Unilever zaustavile su investicije u Rusiji, ali su objavile da će nastaviti da isporučuju prehrambene proizvode.

Koka-Kola i Mekdonalds su obustavili prodaju u Rusiji, kompanija Jum Brends, vlasnik lanca brze hrane KFC, zamrznuo je investicije, dok su hotelijeri Hilton i Hajat objavili da suspenduju razvojne projekte. Japanski Šiseido je stopirao izvoz svojih kozmetičkih proizvoda iz Evrope u Rusiju, kao i oglačavanje i promocije.

Dok su neke kompanije kao što su Ford i Epl sudile ruski napad na Ukrajinu, druge, uključujući japanskog proizvođača automobila Tojotu, zauzele su neutralniji stav, navodeći logističke prepreke kao razlog za obustavu proizvodnje u Rusiji, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here