ATAImages
TAČKA NA PROJEKAT "JADAR": Meštani u lozničkom kraju mogu mirno da spavaju

Kompanija Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji, obelodanila je Ana Brnabić, premijerka Srbije poručujući da se naša zemlja ne plaši reakcije te kompanije. Time se završava ekološka agonija koja je potresala zemlju u poslednje dve decenije.

– Ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti u vezi sa Rio Tintom, sve dozvole, rešenja i odluke. Ugovore nismo imali – istakla je premijerka.

Ona je podsetila da je Rio Tinto nasleđeni projekat i da aktuelna vlast nema ništa sa tim, ali da će zaštiti interese naroda u Srbiji.

– Mi se Rio Tinta ne plašimo, a oni neka rade ono što misle da je najbolje, a ovo je konačna odluka Vlade. Naš posao je da slušamo naš narod i zaštitimo njihove interese, a predsednik Vučić je uputio dopis ovoj kompaniji. Da li će oni tužiti ili ne, meni je najvažnije da su interesi građana zaštićeni, a sada mi je bitno da se aktiviram da objasnim narodu sve licemerje koje je prisutno u medijima poslednjih dana – rekla je Brnabićeva.

Štiti interese građana: Ana Brnabić

Posle obraćanja srpske premijerke oglasila se i kompanija Rio Tinto saopštenjem da je zabrinuta zbog izjave predsednice Vlade o ukidanju prostornog plana za projekat “Jadar” i poništavanju svi upravnih akata u vezi sa projektom.

– Rio Tinto razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji – navodi se u saopštenju Rio Sava Exploration Beograd, koja je ćerka firma australijske kompanije Rio Tinto.

Mlađen Kovačević, ekonomista za “Vesti” ocenjuje da je Vlada Srbije načinila pravi potez, jer nije mogla da prihvati da se gradi 500 bušotina oko Loznice i okolnih mesta.

– Projekat Rio Tinto bio je veoma loš za našu zemlju, za prirodu i zemljište i jako je dobro da nema više opasnosti od njihovih istraživanja i rada. Ovo je odličan potez srpske Vlade i nadam se da će ostati dosledna i da neće dozvoliti da takve kompanije više dolaze u našu zemlju – kaže dr Kovačević.

Prema njegovim rečima nema sumnje da će ta multinacionalna kompanija tražiti odštetu od Srbije.

I Kori Udovički koja je bila deo vlasti kada je 2002. godine potpisan međudržavni sporazum sa Velikom Britanijom ma koji se danas poziva ova multinacionalna kompanija.

– U slučaju odlaska Rio Tinta iz Srbije uslediće “ozbiljna arbitraža”, ocenila je nekadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica Vlade Srbije u periodu od 2014. do 2016. Ona je, za medije, rekla da bi je “iznenadilo da Srbiju to baš ne košta ništa”.

Rudnik u Srbiji je bio jedini litijumski projekat Rio Tinta, a kompanija je pre mesec dana najavila kupovinu još jedne litijumske lokacije za 825 miliona dolara, u nastojanju da ojača svoj biznis sa materijalima za baterije.

Meštani digli glas

Protiv kompanije Rio Tinto ustali su građani i brojna ekološka udruženja, pa je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Gornje Nedeljice, selo u kojem su se meštani pobunili protiv rudnika. Vučić je tada poručio da nijedna odluka neće biti doneta pre nego što bude završena studija o uticaju na životnu sredinu, kao ni bez izjašnjavanja ljudi tog kraja na referendumu.

Predstavnici multinacionalne kompanije su na to odgovorili da će “ispuniti domaće i ekološke standarde Evropske unije”. Ali to nije pomoglo, jer je narod bio protiv bilo kakve eksploatacije.

Padaju akcije

Posle odluke Vlade Srbije o ukidanju dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litijuma u Srbiji počele su da padaju akcije Rio Tinta. Akcije su u padu od 4,1 posto, pri čemu su tokom trgovanja na australijskoj berzi tonule u nekim momentima čak za 5,1 procenat. To je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021.