EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto postigla je sporazum o restituciji s grupom Aboridžina, australijskih starosedelaca, čije su stare kuće u stenama uništene zbog iskopavanja rude gvožđa u Zapadnoj Australiji. Kako prenosi Glas Amerike, uništenje lokacije Jukan Gordž, koja dokazuje postojanje ljudskih naselja u Ledenom dobu, nanela je veliku štetu tradicionalnim naseljenicima, narodima Punti Kunti, Kurama i Pinikura.

Nije poznato koliko će novca Rio Tinto isplatiti oštećenima.

– Ništa ne može da nadoknadi ili zameni gubitak koji smo osetili unštenjem Jukan Gordža, pa je ovakav ishod više osiguranje da će se nešto dobro desiti u godinama koje dolaze – saopštilo je udruženje tri naroda.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm zahvalio je grupi tri naroda na učešću u postizanju dogovora i priznao da je kompanija “prekršila svoje vrednosti i izigrala poverenje time što je dozvolila da se uništi lokacija Jukan Gordž”.

Osim uspostavljanja fondacije posvećene očuvanju istorijskog nasleđa, kompanija će učestvovati u restauriranju starih kamenih kuća i okoline u Jukan Gordžu.

Australija je prošle nedelje saopštila da će pooštriti zakone kako bi bolje zaštitila aboridžinsko kulturno nasleđe, ali konkretne mere nisu objavljene.

1 COMMENT

  1. Nagodio se Rio Tinto i sa Vučićem,Brnabićkom,Mihaijlovićkom i Djedović,samo mi ne znamo detalje nagodbe!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here