Sinoć je u Budvi održana premijera predstave „Selestina“ Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića u koprodukciji Jugoslovesnkog dramskog pozorišta i JU Grad Teatar Budva.

Premijeri su prisustvovali glumci Voja Brajović, Milica Mihajlović, Jovana Stojiljković, Mirjana Karanović, Branimir Brstina, reditelji Boris Liješević, Ana Tomović, Ana Vukotić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju Janko Ljumović, direktor Narodnog pozorišta iz Zenice Hazim Begagić.

Roman „Selestina“ pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

– Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba – kaže Nešković.

Sam roman, dodaje, otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja.

– Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo – objasnio je Nešković.

U podnaslovu romana stoji „Tragikomedija o Kalistu i Melibeji“, što je reditelju bila polazna tačka.

– Poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo – naveo je Nešković u programu predstave.

Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a u glumačkoj ekipi su i Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir Bandović, Anđelika Simić, Katarina Žutić i Maja Stojanović.

Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave.

Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.

Reprizna izvođenja „Selestine“ u Budvi su 19, 20. i 21 jula.

Beogradska premijera predstave biće 6. oktobra na sceni „Ljuba Tadić“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime