EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijsko savetodavno telo za vakcine (ATAGI) za sada neće odobriti drugi buster protiv kovida za osobe mlađe od 30 godina.

Razlozi su, kako otkriva član komisije, povećan rizik od miokarditisa i smanjenje koristi koju četvrta doza može da ima za zdrave, mlade ljude.

Prema trenutnoj regulativi, svi građani Australije (bez obzira na uzrast) koji se smatraju najviše ugroženim od teškog vida oboljenja, kao i stariji od 30 godina, imaju pravo da dobiju četvrtu dozu. Potrebno je samo da prođe najmanje tri meseca od treće doze ili zaražavanja.

Otkako je proteklih nedelja počeo da se povećava broj zaraženih širom zemlje, pokrenuto je ponovo i pitanje dodatnih doza vakcine.

Međutim, u postojećim propisima se po svemu sudeći neće ništa menjati, što je potvrdio i profesor Alen Čeng, bivši kopredsedavajući i sadašnji član grupe ATAGI.

On je rekao da “povećani rizik od miokarditisa i nedostatak značajne koristi od dodatnih doza za mlađe ljude“, znači da će preporučeni raspored vakcinacije verovatno ostati isti.

– Ako 30-godišnjak dobije kovid, verovatno neće imati mnogo problema s virusom, za razliku od osobe od 60 ili 70 godina. Ako je prošlo mnogo vremena od kada je starija osoba dobila poslednju dozu, to je razlog za brigu, ali kada je reč o 30-godišnjacima i mlađima, oni će sa tri doze biti optimalno zaštićeni – rekao je profesor Čeng u izjavi za Sydney Morning Herald.

Ovaj stručnjak je dodao da je “vakcinacija korisna i predstavlja zaštitu čak i za mlađe ljude“, ali je naglasio da “što više doza dobijete, manje koristi od njih imate i tada počinjemo da brinemo o tome da li će one izazvati neželjene efekte“.

Čeng je istakao i da je primarni cilj programa vakcinacije da se “smanji rizik od teške bolesti, uključujući hospitalizaciju i smrt“.

– Drugi buster ima za cilj da pruži dodatnu zaštitu onima s najvećim faktorima rizika za tešku bolest – rekao je profesor.

U utorak je i savezni ministar zdravlja Mark Batler objavio da ATAGI nije odobrio petu dozu vakcine.

– ATAGI je razmotrio međunarodne dokaze, kao i lokalne podatke, i odlučio je da u ovom trenutku ne preporuči treći buster – kazao je Batler i najavio da će nove preporuke verovatno uslediti početkom 2023. godine, kako budemo išli u susret zimi.

– ATAGI nastavljaju da aktivno razmatra ulogu bustera. Po njihovom mišljenju, smanjenje prenosa zaraze u ovom talasu uvođenjem pete doze, verovatno bi bilo minimalno – naglasio je ministar.

U saopštenju, portparol ATAGI-ja kaže “ukoliko budu dostupni novi dokazi, ATAGI će po potrebi razmotriti i ažurirati preporuke“.

Prema zvaničnim podacima, osnovne dve doze vakcine protiv kovida u Australiji je primilo 96 odsto starijih od 16 godina, dok je buster dobilo 72 posto onih koji su na to imali pravo.
Broj vakcinisanih nastavlja drastično da opada sa četvrtom dozom, pošto je svega 42 odsto od svih građana starijih od 30 godina primilo drugi buster. Među njima, najviše je osoba starijih od 65 godina – tri četvrtine ljudi u ovom dobu primili su i četvrtu dozu.

Brojke upozoravaju

Ministarstvo zdravlja Australije objavilo je da mRNK vakcina i zaraza kovidom nose identičan rizik od miokarditisa. Kako tvrde, kod 3,2 osobe na svakih 100.000 zabeleženo je zapaljenje srčanog mišića posle primljene vakcine, a ista stopa miokarditisa utvrđena je i posle preležane korone.

Međutim, ovo oboljenje je posle primljene vakcine daleko češće kod dečaka između 12 i 17 godina – 13 slučajeva na 100.000 posle Fajzera, odnosno 24 nakon primljene Moderne.

Za muškarce ispod 30 godina ova stopa se kreće od devet slučajeva miokarditisa (na svakih 100.000) sa primljenim Fajzerom i 23 posle Moderne.

“Zeleno svetlo“ za modifikovani Fajzer

ATAGI je u utorak dao odobrenje za primenu nove vakcine protiv kovida, koju je proizveo američki Fajzer.

Reč je o takozvanoj “bivalentnoj“ vakcini koja je modifikovana za omikron soj virusa korona, koji je i dalje dominantan u Australiji. ATAGI je odobrio novo cepivo samo kao buster, ali ne kao prvu ili drugu dozu.

Pre ove vakcine, za dodatnu vakcinaciju odobrena je i Moderna. Modifikovani Fajzer biće dostupan od 12. decembra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here