Lična arhiva
Požrtvovani i prisebni: Dragoljub Jeličić, Milovan Jokić i Predrag Spasenović

Srbi iz Dortmunda i Nirnberga koji su se utorak vraćali za Srbiju redovnom autobuskom linijom Laste preživeli su pravi pakao nakon što ih je oteo Fahrudin K, Bošnjak iz Priboja.

On je uzvikujući da mu je lično “Alah, Gospod to naredio”, tokom vožnje na najprometnijoj nemačkoj saobraćajnici, autoputu A9, ustao sa svog sedišta, izvukao velika klešta i počeo prvo besomučno da tuče putnika na sedištu pored svog, a zatim i jednu putnicu.

Zahvaljujući prisebnosti ostalih putnika, ali pre svega trojice vozača, sprečena je tragedija, pa nije bilo više povređenih, a otmičar je u akciji nemačkih specijalaca posle četiri sata drame savladan i uhapšen.

Milovan Jokić, jedan od trojice vozača Laste zahvaljujući kojima je izbegnuta tragedija, priča da je Fahrudin K. ušao u autobus u Frankfurtu na osnovu potrvrde koju mu je izdala nemačka policija. Njemu je prethodno pasoš istekao, pa mu je naređeno da u roku od 24 časa mora da napusti Nemačku.

Besomučni udarci

– Na početku vožnje sve je bilo potpuno normalno. U autobusu je bilo devet putnika, a u Nirnbergu je ušlo još njih četvoro. Oko 16.30, već smo izašli na auto put A 9, između Hipolštajna i Gredinga i približavali se Minhenu, kada je on naglo ustao. Izvadio je nešto metalno, kao motorcangle, i bezosumno počeo da udara mladića na sedištu pored sebe koji je u tom trenutku spavao. Vikao je da mu je Alah to naredio, da mu je Gospod rekao da mora ovo da radi. Ubrzo je počeo da udara i devojku koja je sedela u blizini. Nastala je užasna panika među putnicima i ja sam zaustavio autobus u zaustavnoj traci – priča vozač Laste Milovan Jokić.

Sa njim u autobusu su bile i njegove kolege Dragoljub Jeličić i Predrag Spasenović. Svi zajedno su uspeli da putnike nepovređene izvedu iz autobusa, a oni su ostali sa napadačem i sledećih četiri sata, kao svojevrsni taoci, pokušavali da ga smire.

Šok-bombe

Vozači su već na početku drame kontaktirali dispečerski centar i objasnili o čemu je reč. Potom su Jokića pozvali iz bavarske policije s kojom je poslednjih sati talačke krize bio na stalnoj telefonskoj vezi.

– Ne mogu da otkrivam detalje o čemu smo tačno pričali, ali sve se svodilo na njihova uputstva šta da uradimo kako bismo zaštiti živote putnika, ali i kako da se mi sačuvamo u slučaju da pokuša da nas napadne. Tek posle četiri sata, oko 20.30, rečeno nam je da izađemo iz autobusa i tada je počela policijska akcija koja je, verujete, izgledala kao iz američkih filmova. Najpre je bačeno nekoliko dimnih bombi, a onda su njihovi specijalci razbili zadnje staklo i uz šok-bombe upali u autobus i savladali napadača. Potom smo svi mi otišli u policiju kako bismo dali izjave – ispričao je Jokić za “Vesti” i dodao da su tek oko pet sati ujutro otišli u hotel da se odmore.

Prema nepotvrđenim informacija, Fahrudin K. je istu noć saslušan u policiji, a tužilaštvo ga tereti za pokušaj ubistva.

Svi se dobro osećaju

Generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović u kratkom telefonskom razgovoru za “Vesti” potvrdio je da su svi putnici dobro, izuzev povređenog mladića, i da je za njih odmah obezbeđen prevoz ka Srbiji.

Ipak, Vučurović kaže da ne zna detalje ovog događaja.

– Još nisam dobio zvaničan izveštaj nemačke policije, tako da ne znam detalje celog događaja. Naš konzultat je kontraktiralo nekoliko putnika i naravno da smo im izašli u susret. Očekujemo da ćemo sledećih dana imati više informacija, ali je najvažnije da nije bilo više povređenih – naglašava Vučurović.

Napao po naređenju Alaha

Jokić kaže da je na početku drame Fahrudin K. bio potpuno van sebe.

– Ne znam da li je bio pod uticajem nekih supstanci ili je u pitanju nešto drugo, ali je bio u takvom stanju da smo se veoma plašili da ne izađe iz autobusa i ne krene ponovo na putnike. Tek na kraju smo shvatili da bi mogao da krene i na nas, ali smo uz priču, polako počeli da ga smirujemo – priča Jokić.

On objašnjava da su sva trojica počela da ga ubeđuju da se smiri i kroz razgovor to i uspeli.

– Svašta je govorio. Na početku je to sve bilo nesuvislo, a zatim se gotovo smirio. Sve vreme posmatrali smo ga spremni da reagujemo, mada u tom trenutku nismo znali da li pored tog metalnog predmeta kod sebe ima i nož, pištolj ili nešto slično. Verujte, uopšte nije svejedno kad vam neko s takvim pogledom i ponašanjem pred očima ponavlja o Alahu – kaže Jokić.

Obezbeđen prevoz kući

Glavni koordinator autobuskog saobraćaja sa Srbijom iz Nemačke Zdravko Mitrović objašnjava za “Vesti” da je neprekidno bio u kontaktu s vozačima, a da je napadač rodom iz Priboja koji je prethodno pokušao da se uz lažne papire ukrca u jedan od autobusa, ali da mu to nije uspelo.

– Kada je počela drama, odmah su me kontaktirali vozači, ali i putnici. Svi su bili veoma uplašeni, što je razumljivo s obzirom na situaciju. Neki od putnika su pozvali policiju, ali kako nije dolazila tražili su od mene da im pomognem. Odmah sam to učinio i potom su usledili akcija blokade auto-puta i upad specijalaca – priča Mitrović i dodaje da je bez odlaganja obezbeđen novi autobus koji je tokom jučerašnjeg dana prevezao sve putnike ka Srbiji.

Blokada A9 i železnice

Kako su izvestili gotovo svi nemački mediji, policijska akcija na autoputu A 9, jednom od najprometnijih u Nemačkoj, potrajala je od prvog obaveštenja koje je vozača mobilnim telefonom poslao s lica mesta u 17.30, pa sve do 21.30 kad je konačno završena prepadom komandosa i hapšenjem osumnjičenog napadača u autobusu.

Zbog ove drame na autoputu saobraćaj iz Nirnberga ka Minhenu je bio puna četiri sata blokiran i to u oba pravca. Zastoj je prouzrokovao kilometarski duge kolone na obe strane A 9.

I vozovi su stali. Trasa superbrzog voza ICE3
na tom delu deonice Nirnberg – Ingolštat prolazi blizu auto-puta, pa je iz centrale Nemačkih železnica u Berlinu naređeno prvo da i vozovi stanu, a potom alternativnim pružnim deonicama zaobiđu deonicu između Alerzberga i Kindinga, odnosno mesto na kome je mnogo policajaca pokušavalo da reši ceo slučaj s otmicom putnika i autobusa. Sve je završeno do 21.45, kada je saobraćaj normalizovan.

Udarna vest

Za ovu otmicu su policija, a potom i nemački mediji obavezno stavljali predznak “navodna”. Naime, pre saslušanja okrivljenog, ali i vozača i putnika, nisu bili sigurni u to šta se zapravo dešavalo.

Saslušavanje je tokom noći obavljeno u policijskoj stanici u Fojhtu.

Nemački mediji su ovaj slučaj tretirali kao udarnu vest u svim vestima u večernjem radio i TV programu, ali i u onlajn izdanjima novina. To je i razumljivo jer je blokada auto-puta i pruge na četiri sata zaustavila žilu kucavicu nemačkog unutrašnjeg i međunarodnog saobraćaja na relaciji ka jugu zemlje i susednoj Austriji.