EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska vojska

Rusija bi mogla da pruži vojni odgovor u slučaju da NATO razmesti strateško naoružanje srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov posle sastanka sa američkom delegacijom koju je predvodila zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman u Ženevi.

Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da preuzmu maksimalnu odgovornost, jer se rizici od mogućeg sukoba ne mogu potceniti, dodao je on.

Rjabkov je naglasio i da se Moskva nada da će NATO u naredna dva dana shvatiti da dijalog o bezbednosnim garancijama ne sme da se dovede u ćorsokak i da Alijansa mora da izađe u susret ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama.

Na razgovorima ruske i američke delegacije u Ženevi govorilo se o bezbednosnim garancijama koje traži Moskva za neširenje NATO na istok, a Rjabkov je rekao da je to apsolutni imperativ.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate su dale uveravanja američkim kolegama da ne postoje planovi da se napadne Ukrajina, tako da nema govora o scenariju o eskalaciji, prenela je agencija RIA Novosti.

Rjabkov je ocenio da kod Amerikanaca nije video razumevanje za važnost pitanja koja je predočila ruska strana.

On je poručio da želi da veruje da će u “krugu NATO” biti razumevanja za rešavanje ruskih pitanja, ali je upozorio da će biti velika greška ako se Alijansa ne nađe sa Rusijom na pola puta i da će to biti štetno za evropsku bezbednost.

– Razgovori su bili teški, vrlo profesionalni, duboki, konkretni, bez pokušaja da se stvari ulepšaju, da se izbegnu nezgodna pitanja – otkrio je Rjabkov.

Posle razgovora, dodao je, ima mesta za “optimističniji pogled na stvari”.

– Predstavili smo Amerikancima do detalja logičan i suštinski deo naših predloga, objasnili zbog čega je apsolutni imperativ da dobijemo pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i zašto SAD ne smeju da postave oružje u blizini ruskih granica, a koje može da pogodi našu teritoriju – naglasio je on.

Rjabkov je pozvao SAD da preuzmu maksimalnu odgovornost u ovom trenutku.

1 COMMENT

  1. I Hitler vam je na foru prisao,verujem da su i tada potpisani papiri itd.
    Pa ste bili u soku kada je napao! Opet spavate…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here