Robert Gejts: NATO je u krizi

0

"U ovom trenutku, Alijansa se suočava sa veoma ozbiljnim, dugoročnim, sistematskim problemima", rekao je Gejts u govoru pred NATO oficirima i zvaničnicima u Vašingtonu.

 

Američki zvaničnik poručio je savezničkim zemljama da budžetske teškoće Severnoatlantske alijanse odražavaju "dublje probleme" u vezi sa time kako NATO određuje prioritete i kako evropska društva shvataju ulogu vojske.

 

NATO je u krizi: Jedan od samit Severne alijanse

 

"Demilitarizacija Evrope – u kojoj je veliki deo javnosti i političke klase razvio odbojnost prema vojnoj sili i rizicima koji idu uz nju – pretvorila se iz blagoslova u 20. veku u prepreku za ostvarenje stvarne bezbednosti i trajnog mira u 21. veku", rekao je Gejts.

 

Percepcija slabosti u Evropi mogla bi da dovede do agresije od strane neprijateljskih država, dodao je američki zvaničnik.

 

On je naglasio da finansije i nedostatak opreme komplikuju napore da se izvode zajedničke vojne operacije u Avganistanu i na drugim mestima.

 

Gejts je izrekao ove kritike u vreme kada zvaničnici NATO-a sastavljaju nacrt nove strateške vizije za savez koji je osnovan 1949. godine, ali teško redefiniše svoju ulogu posle okončanja hladnog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here