Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kina odavno nije asocijacija samo na jeftinu robu. Svakog dana iz te zemlje nam stižu vesti o proizvodima i uslugama koji imaju predznak „pametno“. Kao jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti tehnologije, Kina ulaže u obrazovanje budućih stručnjaka za veštačku inteligenciju.

Kao jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti tehnologije, Kina ulaže u obrazovanje budućih stručnjaka za veštačku inteligenciju.

Zanimanja budućnosti stigla su i u kineske škole. Kina je odobrila formiranje katedri za izučavanje veštačke inteligencije na 35 univerziteta širom zemlje, a mnogi planiraju da počnu sa upisom studenata već ove godine.

Industrija veštačke inteligencije će do 2020. godine premašiti 22 milijarde dolara, a veliki profit ostvariće i povezane industrije.

Velika potražnja u ovoj oblasti, znači i veliku potražnju za talentima koji bi mogli da rade na razvoju tehnologije. Univerzitet Tsinghua u Pekingu upisaće ove godine 30 studenata na novoj katedri za veštačku inteligenciju.

– Veštačka inteligencije je veoma važna za Kinu. To je istorijska šansa za nas, jer je Kina na istoj početnoj poziciji u ovoj oblasti zajedno sa drugim državama. Uspostavljanje katedre za veštačku inteligenciju i obrazovanje talenata doneće sjajne mogućnosti Kini, moći će da preuzme vodeću poziciju u razvoju veštačke inteligencije – smatra direktorka Kancelarije za upis studenata na Tsinghua univerzitetu u Pekingu, Ju Sijaosijao.

Oko 200 studenata iz čitave Kine dobiće šansu da veštačku inteligenciju izučava i na Institutu za tehnologiju u gradu Harbinu.

– Postoje četiri programa: veštačka inteligencija, pametna proizvodnja, pametna izgradnja i bazične nauke. Prve dve godine studenti će slušati osnovne kurseve, a onda će izabrati različite kurseve u skladu sa interesovanjima – kaže Sing Džaosija, direktorka kancelarije za upis studenata na Institutu za tehnologiju u Harbinu.

Univerziteti su takođe osnovali kurseve poput robotičkog inženjeringa, pametne nauke i tehnologije i inženjeringa pametne proizvodnje.

Veštačka inteligencija ima i dosta praktičnih primena u Kini, pa je tako internet sud u Pekingu pokrenuo prošle nedelje uslužni centar za sudske parnice u kojem pored pravih, radi i sudija napravljen uz pomoć veštačke inteligencije.

Prvi sudija sa veštačkom inteligencijom na svetu zasnovan na pametnom spoju tehnologije govora i slike, pomagaće sudijama u obavljanju rutinskih poslova, poput prijema sudskih postupaka i na taj način omogućiti pravim profesionalcima da se usredsrede na sudske procese.

Sudija veštačke inteligencije ima ženski lik i glas, a facijalna ekspresija i postupci zasnovani su na stvarnoj osobi. Putem internet platforme, korisnicima može da prenosi suđenje u realnom vremenu.

Ipak, sudija veštačke inteligencije više će raditi kao pomoćnik, sa mogućnošću da odgovara na pitanja korisnika, na osnovu podataka profesionalnog znanja i vođenja stvarnih sudija.

Kina očekuje da ova inovacija unapredi kvalitet i efikasnost pravnih poslova.

Pre sudije, Kine je napravila voditelja vesti sa veštačkom inteligencijom. Državna novinska agencija Sinhua predstavila je krajem prošle godine svoje prve veštačke spikere vesti.

Prvi voditelji vesti sa veštačkom inteligencijom imaju muške likove i glasove – jedan govori kineski, a drugi engleski jezik. Ove godine dobili su i koleginicu, prvu spikerku sa veštačkom inteligencijom.

Poput veštačkog sudije, i veštački voditelji imaju pokrete lica i tela zasnovane na pravim osobama, a razvijala ih je ista kompanija. Veštački voditelji uče sami sebe iz video-snimaka stvarnih voditelja, a mogu tekst da čitaju prirodno, poput ljudi. Na licu ovih voditelja ne možete da vidite zabrinutost ili umor, ne mogu da se razbole, nikada ne idu na odmor, a ne traži ni platu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here