Youtube/sosmitmensch
Olga u videu organizacije SOS Mitmensch

Organizacija SOS Mitmensch koja se već duže vreme zalaže za promenu Zakona o državljanstvu, kojom bi se omogućilo da deca koja rođena u Austriji dobiju i pravo na državljanstvo, apsurdnost aktuelnog zakonodavstva prikazuje kroz slučaj naše zemljakinje iz Beča Olge Kosanović.

Ova 25-godišnja devojka od rođenja živi u Beču, gde je išla u školu, ali i pored te činjenie ona se spori sa vlastima u vezi dobijanja austrijskog državljanstva. Slučaj Olge Kosanović dospeo je u javnost video spotom u okviru inicijative SOS Mitmensch, kojom se traži fer pravilo za dobijanje državljanstva za osobe rođene u zemlji.

“Moj zahtev za dobijanje državljanstva traje već više od godinu dana”, kaže Kosanovićeva u videu koji je objavljen i na Jutjubu.

Ona je rođena u glavnom gradu Austrije, u Beču je išla u školu, ali nema austrijski pasoš jer su njeni roditelji iz Srbije.

Od formalnosti do apsurda: Olga Kosanović

Pre godinu dana ona je podnela zahtev za državljanstvo i mislila je da se radi samo o pukoj formalnosti, ali se suočila sa ogromnim problemom u nadležnom Magistratu 35 (MA35).

“Posle mature upisala sam studije u Hamburgu, gde sam studirala filmsku režiju, a potom sam boravila i u Pragu. Taj privremeni boravak u Nemačkoj me sada sputava u želji da dobijem austrijsko državljanstvo”, kazala je ona.

Kosanović, koja predaje u jednoj bečkoj školi film i fotografiju, radi i u poznatom pozorištu Burgteatar i na filmskim produkcijama, MA35 osporava da joj je “središte života” u Austriji.

Kosanovićeva je objasnila da MA35 gleda samo prethodnih šest godina, od kojih je, zbog studija, bila ukupno svega dve godine u Beču, što je Magistratu 35 malo za odobravanje državljanstva.

Takođe, ona navodi da joj je službenica MA35 rekla da ta ustanova mora da proveri da li je moguća njena integracija u austrijsko društvo.

“Moj slučaj pokazuje svi apsurdnost postupka”, naglasila je ona.

Organizacija SOS Mitmensch ukazuje da širom Austrije oko 230.000 osoba ima ovaj problem.

Ukloniti prepreke

Zamenik gradonačelnika Beča Kristof Viderker, smatra da je neophodno menjati zakon o državljanstvu.

“Austrijski zakon o državljanstvu ima brojne problematične delove, koje nadležni moraju da sprovode. Integracija se meri stalnim boravkom u Austriji, odnosno na dužinu dozvoljenog boravka u inostranstvu, a ne činjenicom da je neko rođen i odrastao u Austriji”, kazao je on.

Viderker apelovao je na austrijsku vladu da ukine nepotrebne prepreke na putu ka državljanstvu.

Mirjana Milenković

Kažnjeni zbog stranog porekla

Olgin slučaj nije usamljen, tako SOS Mitmensch ukazuje da i učenica Mirjana Milenković (17) ima prepreke na putu ka državljanstvu. I Mirjana je rođena u Beču, tu se školuje a do sada nije dobila državljanstvo.

“Smatram da deca ne treba da budu kažnjena samo zato što su stranog porekla”, naglasila je ona.

Istakla je da je važno da sva deca dobiju osećaj da pripadaju društvu u kojem žive.